петък, 3 май 2024 г.

„Хартиената коалиция“ отново се обедини за Изборния кодекс

Снимка: БГНЕС

Хартиената коалиция“ отново се обедини за промените в Изборния кодекс. Това стана ясно, след като днес парламентът отхвърли ветото на президента върху промените направени от въпросната коалиция. По този начин повторно бе приет Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

Законът беше подкрепен от 125 депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП. 101 бяха „против, никой не е гласувал „въздържал се“.

От „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ и ДБ ги обвиниха в „политическо лицемерие, заговор срещу честността на вота и удар върху демокрацията. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев заяви, че целият този цирк беше разигран от Меси-то от Банкя. По думите му целта на Борисов да оплете Българската социалистическа партия в интриги и да саботира действието на този парламент и възможността за формиране на правителство. „Кажете си истината – че искате, заедно с Меси-то от Банкя да подправите следващите местни избори, да вкарате интрига в парламента и затова организирате целия този цирк“, обърна се той към депутатите от „хартиената коалиция“.

От „Демократична България“ предупредиха, че ще сезират Конституционния съд за част от текстовете в Иизборния кодекс. От ГЕРБ отговориха, че в промените няма нищо противоконституционно.

Борисолав Гуцанов от БСП пък обвини противниците на партията в двойни стандарти и намеси даже и военната помощ за Украйна за дертовете на „хартиената коалиция“. „Защо президентът наложи вето на този закон, по някой негови параграфи и то твърде странно, а не наложи вето на даването на оръжие за Украйна и как така имаме двойни аршини както в президентството, така и във вашата политическа партия“.

Законът ще бъде изпратен на президента с изискване за 7-дневен срок за обнародаване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html