четвъртък, 25 април 2024 г.

Зеленски подписа новия закон за националните малцинства в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа закона за националните малцинства, предаде УНИАН, като се позова на съобщение, публикувано на сайта на Върховната рада. Приемането му бе сред основните изисквания към страната, за да получи статут на кандидат за членство в ЕС, припомня агенцията.

324 депутати от общо 450 подкрепиха закона при гласуването на 13 декември. В обяснителна записка към него се посочва, че той обезсилва закона за националните малцинства от 1992 г. Законът затвърждава дефиницията „национални малцинства (общности)“, правата, свободите и задълженията на хората, принадлежащи към тях, спецификата на държавната политика в тази сфера.

Новият закон гарантира на гражданите на Украйна равни права и свободи, независимо от техния национален произход, които са записани в конституцията на страната.

Лицата, принадлежащи към национално малцинство имат право на самоидeнтификация, свобода на обществено обединяване и мирни събрания, свобода на изразяване на възгледи и убеждения, мисли, свобода на словото, на съвестта и религията, участие в политическия, икономическия и социалния живот, използване на на езика на националното малцинство, образование на езика на националното малцинство и съхраняване на културната самобитност на националната общност.

Нормативният акт предвижда възможността за създаване на консултативни органи към органите на изпълнителната власт на различни нива с оглед на осъществяването на държавната политика в областта на защитата на правата и свободите на представителите на малцинствата.

Освен това законът допуска в областните центрове или дадени селища да се създават центрове на различни етноси за сметка на държавния или на местния бюджет, за да действат обществените организации на националните малцинства на безвъзмездна основа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html