неделя, 5 май 2024 г.

Европа бори инфлацията с евтин ток за малкия бизнес и качване на доходите

Свалянето на ДДС у нас на някои храни не доведе до поевтиняването им или поне до спиране на поскъпването им.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В повечето страни в Европа за борба с инфлацията през 2022 г. се прилагат пределни цени на енергията за малкия бизнес и домакинствата, а у нас акцентираме на субсидиите „на калпак“ и за бедни и за богати по равно. Най-ярките примери в България са таванът на цената на тока за целия бизнес до 250 лв. за мегаватчас и прословутите 25 ст. за литър горива. Втората мярка бе на практика субсидия за единствената рафинерия у нас, която е собственост на „Лукойл“. Свалянето избирателно на ДДС само за някои стоки и услуги на практика също беше в полза на производители и търговци, но не и на крайните потребители и цените продължиха да си се покачват.

Властите в Испания одобриха облекчения по ипотеките на над 1 милион уязвими домакинства. Полша налага от началото на 2023 г. пределни цени на тока за малкия бизнес, домакинствата и болниците, а в хода на годината ще покачи минималната заплата два пъти. Португалия ограничава ръста на регулираната цена на електричеството през следващата година до 3,3 на сто за около 1 милион домакинства и малки бизнеси. От началото на следващата година Словакия налага таван на цената на енергията за домакинствата. Франция национализира енергийната компания EDF. Париж слага таван на покачването на цените на енергията и газа за домакинствата до 15% за 2023 г. и обяви, че ще подпомага изпитващите проблеми малки и средни компании.

Хърватия налага пределни цени на тока до март. Италия планира да похарчи около 21 милиарда евро през следващата година за облекчаване на високите енергийни сметки.

Правителството в Чехия договори пределни цени на електричеството и природния газ за големите компании до нивата на цените за домакинствата и малките фирми.

Канада оказва подкрепа на хората с ниски доходи и предлага облекчения на студентските дългове.

Правителството на САЩ през ноември обяви мерки за намаляване на енергийните сметки на домакинствата. През август администрацията на президента Джо Байдън представи Закон за намаляване на инфлацията на стойност 430 милиарда долара.

Парламентът на Австралия прие закон за налагане на таван на цената на природния газ за една година и осигуряване на 1,5 млрд. австралийски долара (1,01 млрд. щатски долара) за помощи за домакинствата и малкия бизнес.

Аржентина повишава от януари долната граница на подоходните данъци. Правителството се договори с основните петролни компании за таван на цените на горивата и сключи сделка със супермаркетите и доставчиците за замразяване или регулиране на цените на 1500 продукта.

Сенатът в Бразилия одобри тавана на държавните разходи, като даде възможност на администрацията на бъдещия президент на страната да удължи социалните плащания в помощ на за бедните семейства. Петролният гигант Petrobras неколкократно през годината намали цените на горивата.

В немалко страни акцентираха и на покачване на доходите. От януари Румъния повишава отпусканите от държавата пенсии с 12,5 на сто. Правителството и частните работодатели в Унгария договориха повишаване на минималната работна заплата в страната с 16 на сто от януари 2023 г.

Великобритания представи смекчена версия на съществуващия таван на цените на енергията и обяви, че ще повиши пенсиите и социалните надбавки в унисон с инфлацията.

Турция покачи минималната заплата с 30 на сто през юли, след като в края на 2021 г. я беше вдигнала с 50 на сто.

Колумбия повиши минималната работна заплата в страната с 16 процента от началото на 2023 г. От началото на 2023 г. Мексико ще повиши минималната заплата с 20 на сто.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html