неделя, 5 май 2024 г.

9% по-малко ток изгорили французите за последните 4 седмици

Франция планира свиване на енергийното потребление в страната с 10 на сто до 2024 г. спрямо нивата от 2019 г.
Снимка: БГНЕС

За последните четири седмици потреблението на електричество във Франция е спаднало с 8,7 на сто спрямо средните нива за същия период от 2014 г. до 2019 г., сочат данни на мрежовия оператор RTE.

Правителството на Петата република постави за цел свиване на енергийното потребление в страната с 10 на сто до 2024 г. спрямо нивата от 2019 г. Планът предвижда и намаляване на осветлението и температурата в обществените сгради, за да бъде избегнато нежелано спиране на доставките на ток и газ вследствие на проблемите, предизвикани от войната в Украйна.

Очаква се френските ядрени централи, които имат сериозни проблеми, през януари да достигнат капацитет от 45 гигавата, а е възможно и дори до 50 гигавата, предвиждат от държавната електрическа компания EDF.

Според директора на френския енергиен регулатор CRE Еманюел Уаргон, поне до поне до средата на януари няма рискове за доставките на електроенергия във Франция. По думите й, френските домакинства и фирмите са се вслушали в призивите за ограничаване на потреблението и това е дало резултат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html