неделя, 5 май 2024 г.

20 пъти по-високи такси за най-замърсяващите самолети в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите такси, въвеждани на летището в Брюксел засилват екологичните компоненти, съобщава агенция „Белга“, цитирана от БТА. Най-шумните и най-замърсяващите самолети ще плащат до 20 пъти повече от най-тихите и най-модерните. В допълнение за пръв път ще се вземат предвид и емисиите от азотни окиси. Тези, които отделят по-малко от тях ще плащат по-ниска такса.

Обща таксите обаче ще бъдат индексирани с 11 на сто и коригирани спрямо нивото на шума и емисиите, съобщи летищният оператор. Самолетите са разделени в осем категории в съответствие с излъчвания от тях шум. От 2016 г. най-тихите самолети плащат до три пъти по-малко от най-шумните. „Като се вземат предвид всички фактори (часът през деня или нощта, типът самолет, теглото и т.н.), таксите възлизат от няколко десетки до няколкостотин евро“, посочва говорителката на летището Ихсане Шиуа Лехли.

Делът на полетите, изпълнявани от самолети в трите най-шумни категории, на летището в Брюксел е спаднал през последните години от 16 на сто през 2016 г. до едва 5 на сто през 2022 г. В допълнение делът на полетите, изпълнявани от най-модерни машини, се е увеличил от 20 на сто през 2016 г. до 31 на сто през 2022 г. Това означава, че всеки трети полет се изпълнява от модерен самолет. С новите такси летище Брюксел иска да даде на авиокомпаниите още по-сериозни стимули да модернизират авиопарка си.

Таксите се определят за период от пет години след консултация с авиокомпаниите и под надзора на независим икономически регулатор.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html