неделя, 5 май 2024 г.

Инфлацията сви пазара на биохрани в Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път в Германия отчитат спад на пазара на органични храни. Причината е високата инфлация през изминаващата година, принудила купувачите да се обърнат към по-евтини стокисъобщи ДПА.

Към октомври продажбите са се понижили с 4,1 процента, според доклад на Германската фермерска асоциация. Все още обаче се прогнозира приходите от органични храни да достигнат 15 млрд. евро тази година, което ще бъде с 2,7 млрд. евро над предпандемичното равнище от 2019 г.

Супермаркетите за стоки с ниски цени са тези, които се облагодетелстват от по-широката тенденция към пазаруване на по-евтини продукти, според браншовия доклад. По този начин се е стигнало до спад в оборота на специализираните магазини за органични храни и преките продажби. Според асоциацията в големите магазини множество органични храни са само малко по-евтини или са на същата цена, но очевидно потреблението е насочвано по-скоро от имиджа, отколкото от реалното познаване на цените. Очаква се, ако икономиката се ускори, търсенето отново да нарасне, отбелязва докладът.

За цялостния пазар на селскостопански продукти в Германия асоциацията очертава смесена картина за годината. Тя откроява големите колебания на цените, най-вече на зърнения пазар, по-високите сметки за енергия и торове на фермерите, както и по-ниските добиви от някои култури заради екстремни метеорологични условия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html