четвъртък, 2 май 2024 г.

Киев призова Украинската православна църква да признае Путин за сатана

В продължаващия спор за това дали православната църква трябва да остане в световноизвестния манастирски комплекс Киево-Печорската лавра, украинското ръководство настоя църквата да се дистанцира от Москва, предаде ДПА.

Ако нямате връзки с Русия, тогава официално кажете сбогом, кажете, че руският президент Владимир Путин е сатана, каза по телевизията секретарят на съвета по национална сигурност Олексий Данилов. Руският патриарх Кирил също е дявол, добави Данилов.

Православната църква на Украйна (ПЦУ) е независима от руско настойничество. Новосформираната православна църква, призната от Канстантинополска патриаршия в началото на 2019г.  Диаспората на тази църква според устава, попадат под юрисдикцията на Константинополската православна църква.

До месец май канонично признатият от всички поместни църкви (без Константинополска) синод в страната –  Украинската православна църква (УПЦ), беше подчинена на Московската патриаршия. По това време УПЦ официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна, наредена от Путин. Украинските власти обаче продължават да подозират УПЦ в сътрудничество с Москва. Нейни обекти на няколко пъти бяха претърсвани от властите в Киев. Договорът за наем на УПЦ за ползване на историческия източноправославен пещерен мъжки манастир Киево-Печорска лавра беше прекратен. В резултат митрополит Павел Лебед, игумен на манастира, разкритикува украинския президент Володимир Зеленски и помоли да остане в Киево-Печорската лавра.

Аnteni.info припомня, че между Украинската православна църква и Руската църква има разногласия от десетилетия. През 2018 година в тях се набърка и Вселенска (Цариградска/Константинополска) патриаршия, когато украинският президент Петро Порошенко обяви, че Константинополската патриаршия е готова да предостави автокефалия (независимост) на Украинската православна църква- Киевска патриаршия (Различно от УПЦ), по-скоро на алтернативният им синод. Цариградската патриаршия назначи двама своя екзарси в Украйна, които да подготвят пътя към Украинската автокефалия.

Константинополската патриаршия възстановява каноничността на предстоятелите на УПЦ-КП (Украинска православна църква – Киевска патриаршия) и УАПЦ (Украинска автокефална православна църква) – Филарет и Макарий. Трябва да отбележим, че срещу Филарет, сочен за глава на УПЦ-КП са произнесени няколко анатеми (отлъчване от християнската църква), които патриарх Вартоломей вдигна. Филарет и Макарий бяха обвинени и за редица имотни престъпления, а основната им цел е контрол над манастирския комплекс Киево-Печерска лавра, защото той генерира основни приходи в страната от поклонници.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html