неделя, 5 май 2024 г.

Вагон на бързия влак Бургас – София дерайлира. Край Пирот се обърна композиция с амоняк

Снимка: БГНЕС

Вагон на бързия влак Бургас – София дерайлира. Не се съобщава за пострадали, съобщи БНР. Инцидентът е станал рано тази сутрин.

Рано тази сутрин на гара София е станал инцидент с бързия влак от Бургас за София – дерайлиране на третия вагон при навлизане в централна жп гара на столицата. Няма наранявания сред пътниците и персонала, съобщи инж. Бойчо Скробански, заместник-председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт. „Тъй като влакът влиза с малка скорост, той е спрял и много бързо. Щетите не са големи, не са значителни. Има повредена жп стрелка и стълб на контактната мрежа.“

Движението е ограничено, не е спряно напълно, но на практика има забавяния, които се отразяват на графика, уточни инж. Бойчо Скробански.

Относно другия жп инцидент днес – с цистерните с амоняк край Пирот, Скробански потвърди, че става дума за около 20 вагона амоняк. Цистерните са на чужди жп администрации, наети от български превозвач, пробити са и изтича амоняк. В града е обявено бедствено положение. Местната управа е забранила на хората да напускат домовете си. Спряна е магистралата от Сърбия за България, посочи още Бойчо Скробански. Причините за инцидента могат да бъдат различни – или в подвижния състав, или в жп инфраструктурата, отбеляза експертът. След като се спрат течовете на амоняк, ще се сдобием с повече информация, допълни инж. Скробански в ефира на БНР.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html