неделя, 5 май 2024 г.

Анкара преговаря с Москва за въздушни удари срещу кюрдите в Сирия

Знамена с лика на кюрдския лидер Абдула Оджалан носеха в сирийския град Камишли протестиращите срещу турските атаки в Североизточна Сирия през ноември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анкара преговаря с Москва за въздушни удари срещу кюрдите в Сирия. Турция да използва въздушното пространство над Северна Сирия за евентуална операция срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), каза министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, цитиран от „Дейли сабах“. Турция смята СЗН за разклонение на Кюрдска работническа партия (ПКК), която определя като терористична организация.

Анкара не одобрява подкрепата на САЩ и европейските сили за кюрдските бойци от СЗН, които изиграха важна роля във водената от САЩ кампания срещу джихадистите от групировката „Ислямска държава“ в Сирия. СЗН не са забранени като терористична организация нито от САЩ, нито от Европейския съюз, което подклажда постоянно напрежение в отношенията им с членката на НАТО Турция.

Акар каза, че Анкара преговаря за операцията с Москва, която подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад. . „Водим преговори с Русия по всички въпроси, включително отварянето на въздушното пространство“, каза Акар.

От миналия месец Турция започна да нанася въздушни и артилерийски удари в Сирия и Северен Ирак в отговор на атентат в Истанбул на 13 ноември, при който загинаха шестима души, а десетки бяха ранени. Турското правителство обвини за атентата ПКК и СЗН. Турският президент Реджеп Таийп Ердоган многократно е призовавал за 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия, за да се защити Турция срещу трансгранични нападения от сирийска територия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html