неделя, 5 май 2024 г.

4 хуманитарни мисии се изтеглят от Афганистан. Талибаните забранили в тях да има жени

В една от най-бедните азиатски държави жените почти нямат граждански права.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четири международни хуманитарни организации се изтеглят от Афганистан, защото властта на талибаните е забранила на афганистанските жени да работят в международни и местни неправителствени организации (НПО), предаде Асошиейтед прес.

Организациите „Спасете децата“ (Save the Children), Норвежки съвет за бежанците (Norwegian Refugee Council), КЕЪР (CARE) и Международният спасителен комитет (International Rescue Committee) заявиха, че на практика не могат да стигнат до децата, жените и мъжете в отчаяна нужда в Афганистан без помощта на афганистанките, които работят за тях.

Талибаните въведоха вчера забраната вчера с аргумента, че жените не носели правилно съгласно предписанията ислямската забрадка.

„Съобразяваме се с всички културни норми и просто не можем да работим без нашите отдадени служителки, които са много важни за достъпа ни до жените, отчаяно нуждаещи се от помощ“, каза пред АП днес Нийл Търнър, ръководител на Норвежкия съвет за бежанците за Афганистан. Той уточни, че за организацията работят общо 468 афганистански жени в цялата страна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html