неделя, 5 май 2024 г.

Козметиката и играчките са най-честите подаръци за Коледа в 5 бивши соцстрани

Празничното пазаруване на подаръци е в разгара си.
Снимка: БГНЕС

Козметиката и играчките са най-честите подаръци за Коледа в 5 бивши соцстрани – България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, сочи проучване направено от Colliers сред потребители.

Козметиката е най-предпочитана в България (67 на сто), Полша (63 на сто) и Унгария, заедно с бижутата (по 50 на сто). След тях се нареждат мултимедийните продукти (46 на сто). В повечето страни мултимедийните продукти се търсят от 30-60 на сто от анкетираните, с изключение на Румъния, където само 16 на сто от анкетираните са заявили, че купуват продукти от тази категория. Играчките са много популярни във всички изследвани страни – избор на от 45 на сто до 58 на сто от участниците в проучването. В румънските домове, за разлика от тези в други страни, продуктите от категориите мода и обувки са най-често срещани под вечнозеленото дърво (66 на сто).

Голяма част от подаръците се купуват онлайн. Пазаруването през Интернет е предпочитано за около 50 на сто от респондентите в Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Голямо увеличение на интереса към електронната търговия след пандемията се наблюдава в България (от 10 на сто на 40 на сто от анкетираните) и Румъния (от 24 на сто на 47 на сто от анкетираните)“.

Поради ръста на инфлацията 32 на сто от всички анкетирани не могат да преценят колко ще похарчат за хранителни продукти през празниците. Около 30% от респондентите възнамеряват да инвестират до 30 евро на човек за празнични ястия. Българите декларират най-високи разходи в този аспект, като близо 40 на сто от анкетираните смятат, че ще похарчат до 100 евро на човек. Пищни трапези ще има и в Чешката република, където 15 на сто от участниците в проучването декларират, че ще похарчат повече от 100 евро на човек.

95 на сто от анкетираните споделят, че приготвят празничните ястия сами или заедно със семейството им. Само 3%заявяват, че поръчват празнична храна от кетъринг компании (най-много в Румъния – 7 на сто). Малка част от хората отиват на почивка или на ресторант през празничния период (под 2 на сто от всички анкетирани).

В проучването участват близо 500 души от ЦИЕ-6 от възрастовите групи 35-44 години и 25-34 години. Сред анкетираните 32 на сто са мъже, а 66 на сто – жени. Преобладаващите нетни доходи на анкетираните са в диапазона 1001-2000 евро, като най-малко анкетирани са посочили доходи под 500 евро.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html