неделя, 5 май 2024 г.

28 души са разпитани за разменените бебета, прокуратурата не изключва умисъл

Районната прокуратура в София е образувала досъдебно производство по случая с разменените бебета в АГ „Шейново“ в София. Прокуратурата работи от миналата сряда по случая, за който медиите научиха днес. В този период са разпитани 28 свидетели, сред които и родителите на двете бебенца. Взет е и биологичен материал, което опровергава информацията, че едната майка е отказала да даде ДНК. Разпитани са служители в болницата, съобщи БНР.

Майката на детето, която подала сигнала, разбрала за размяната, докато прибирала гривничките, които се слагат на ръката на майката и на ръката на детето. Децата имат точните номера на гривничките, но майките са били с разменени гривнички.  Затова и майката направила ДНК теста и разбрала за размяната.

Води се разследване за умишлена подмяна на деца при тяхното раждане – стар текст в Наказателния кодекс, който предвижда до 2 години затвор. Тук прокуратурата трябва да установи, че е имало умисъл. На въпрос към прокурора дали разследването ще продължи, ако се окаже, че става дума за грешка поради небрежност, той каза „да“.

Към този момент няма подробности за това кой е отговорен за размяната на тези гривни.Децата и в момента са в семействата, с които са били изписани. Социалните служби са сигнализирани за тази размяна, но няма риск за нито едно от децата и към този момент не се налага те да бъдат изведени от домовете.

Прокуртурата обеща бързо да работи по случая, за да може да се изясни истината и децата да отидат при истинските си родители.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html