неделя, 5 май 2024 г.

Комисарят по правата на човека се обезпокои от отблъскването на мигранти от границите на България

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович публикува днес свое писмо до българския премиер Гълъб Донев, както и до вицепремиера, отговарящ за обществения ред и сигурността, и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, в което изразява безпокойство от неотдавнашни съобщения в медиите за случаи на отблъскване на мигранти от сухопътните граници на България, се казва в съобщение от нейния офис.

Комисарят иска да получи сведения за разследванията, образувани от българските власти по повод твърденията за незаконно задържане и малтретиране на бежанци, както и за ситуациите, довели до смъртта или нараняването на някои от хората, които са се опитали да преминат границата, за да влязат в България.

Като се позовава на своята препоръка за спешни действия, които да прекратят отблъскването на мигранти и нарушенията на човешките права, предизвикани от него, Дуня Миятович приканва българските власти да зачитат правото на живот на кандидатите за убежище и мигрантите, да ги закрилят от малтретиране и да бдят за това те да не бъдат отблъсквани от границата, без да се прави индивидуална оценка на техните нужди от гледна точка на защитата на правата на човека.

Българското правителство е изпратило вчера своя отговор на писмото на комисаря на Съвета на Европа по правата на човека, което е с дата 13 декември.

Anteni.info напомня, че г-жа Миятович не обвинява за първи страната ни в лошо отношение към нелегалните нарушители на границата. Наскоро тя обяви, че в България цари „омраза и расизъм“ по огношение на мигрантите, удобно забрявайки, че ние всъщност охраняваме външната граница на ЕС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html