неделя, 5 май 2024 г.

Белият дом разкри подробности за посещението на Володимир Зеленски

 

Снимка: Архив

Президентът на САЩ Джо Байдън покани украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон по време на разговор на 11 декември. Преди три дни украинският лидер отговори положително на поканата, съобщават от УНИАН.

По време на брифинг служител на администрацията на Байдън каза, че украинската страна условно е приела поканата миналия петък, а Зеленски окончателно потвърди посещението в неделя, според  уебсайта на Белия дом.

„Това посещение ще подчертае непоклатимия ангажимент на Съединените щати да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, включително чрез предоставяне на икономическа, хуманитарна и военна помощ“, казаха от Белия дом.

Ведомството подчерта, че Байдън няма да оказва натиск или да тласка Зеленски към преговори с Русия, а по-скоро ще работи, за да гарантира, че Украйна е в по-добра позиция на масата за преговори в бъдеще.

Аnteni.info припомня, че тази нощ редица американски медии съобщиха, че в сряда, 21 декември, президентът на Украйна Володимир Зеленски  ще посети Съединени американски щати. 

Внезапното пътуване на Зеленски до САЩ ще съвпадне с намерението на администрацията на Байдън да изпрати нов пакет от помощ на Украйна, който ще включва зенитно-ракетни системи Patriot.

Съединените щати ще обявят нов пакет от 1,8 милиарда долара помощ за Украйна днес, според Асошиейтед прес. Новият пакет  за първи път ще включва системи за противовъздушна отбрана Patriot  и прецизно управляеми бомби за изтребители.

Сутринта Зеленски официално потвърди посещението си в САЩ.  Президентът планира да се срещне с Байдън и да говори пред Конгреса.

Превод и редакция: Аnteni.info

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html