неделя, 5 май 2024 г.

Експерт: Със „търпимост“ се отварят вратички за незаконно строителство

Проточилото се с години строителство на АМ „Хемус“ стана „емблема“ на пороците с инхаус поръчките в България.
Снимка: АПИ

Със въвеждането в употреба на статута „търпимост“ се отварят вратички за незаконно строителство. Това заяви в ефира на БНР инж. Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“.

Той припомни, че Комисията по регионално развитие на парламента са внесени промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), свързани с намаляване на срока на обезщетение за имоти, попаднали в зелени площи – от 15 на 5 години. Те се мотивират с решение на Конституционния съд. В Законопроект на МС пък има текстове за въвеждане на статута „търпимост“ на строежите или части от тях, които отговарят на техническите правила и норми. Става дума за строителството по магистрала „Хемус“, което трябва да премине през узаконяване.

Според експерта влязат ли в сила тези изменения на ЗУТ, собствениците на частни имоти ще могат, буквално на другия ден, да поискат изменения на подробния устройствен план за предвиденото в обществена полза. „В един и същи закон ще има забрани на две места и на едно – разрешение за такава дейност. Конституционният съд казва само, че 15-годишният срок е противоконституционен“, предупреждава Куманов. Той посочи, че е пренебрегнат факта, че върху тези имоти има съществуващи строежи на паркове и градинки. С въвеждане на статута „търпимост“ се отварят вратички за незаконно строителство, категоричен е той. „Този статут не означава законосъобразност. Ще има страшни конфликти“, прогнозира той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html