неделя, 5 май 2024 г.

73% от гражданите на Северна Македония са за европейска интеграция

Снимка: БГНЕС

73% ражданите на Северна Македония са за европейска интеграция, показва проучване на Международния републикански институт (ИРИ) в страната. Макар в сравнение с предишни проучвания по отношение на членството в ЕС да има 11 процента спад, превесът на проевропейските настроения в бившата югорепублика остава висок.

На въпроса „Приемате ли вписването на българите в конституцията, като условие за продължаване на преговорите“ общо 35% отговарят, че са напълно или частично съгласни, а 56 на сто са напълно или частично против.

58% от анкетираните граждани на Северна Македония смятат, че страната се движи в грешна посока, а само 13% са на мнение, че тя е на правилния път. Най-важните проблеми според взелите участие в проучването са високите цени, ниският стандарт, заплатите, пенсиите и безработицата, следвани от престъпността и корупцията.

Изследването сочи още, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е с най-висока подкрепа – 19%, а 11 % биха гласували за управляващите от СДСМ, ДСИ с лидер Али Ахмети, според изследването получава 7 процента подкрепа, опозиционната Левица – 6%, Алианс за албанците – 5 на сто от гласоподавателите.

Бившият премиер Никола Груевски, който от 5 години е в Будапеща е начело на класацията на политиците с най-голямо доверие – 7%, с 6% са председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и на ДСИ Али Ахмети, 5% е доверието към актуалния премиер Димитър Ковачевски, а 38 процента не вярват на никого, информират медиите в Република Северна Македония.

Проучването за Международния републикански институт е проведено от 23 септември до 13 октомври тази година чрез интервюта „лице в лице“ сред 1207 души.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html