четвъртък, 2 май 2024 г.

„Промяната“ ще внесе предложение за изнасяне на горива, произведени от руски суров нефт

Снимка: БГНЕС

„Продължаваме Промяната“ ще внесе законодателни предложения, с които България ще може да изнася горива, произведени от руски суров нефт, само според директивата на Европейската комисия.

По-рано днес парламентът прие на първо четене забрана за износа от България на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогацията за руски петрол. Това стана с гласуването на Законопроекта за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия.

От пресцентъра на партията съобщават, че ще внесат изменения между първо и второ четене на законопроекта, които ще са свързани с приемането на 9-ия санкционен пакет на ЕС спрямо Русия, в който изрично е посочено, че България няма право да изнася горива, произведени от руски суров нефт нито към държави членки, нито към трети страни, с изключение на Украйна.

„Продължаваме Промяната“ ще направи и поправки, насочени към задължаване на всички лица, които извършват икономически дейности, свързани с нефтопродукти, да изработят стратегически план за адаптиране на стопанската си дейност, така че да не използват продукти с произход от Русия след 31 декември 2024 година. Тогава влиза в сила пълната забрана за внос на руски нефт. По този начин ще се гарантира, че българските потребители няма да усетят недостиг на горивата или повишение на цените след тази дата, се посочва в съобщението.

Депутатът Венко Сабрутев обясни, че подготвят изменение, с което да се позволи износ на горива към Украйна и трети страни. Става дума за частичен износ на горива и количества, за които „Лукойл“ казва, че ако бъде спрян износът, ще спрат дейността на рафинерията, посочи депутатът. По думите му това ще позволи на рафинерията да продължи спокойно своята работа в условията на дерогация и санкции спрямо Руската федерация.

Ключовото е ценовото предимство на горивата, произведени от руски суров петрол в България, да остане тук, каза Сабрутев. Той припомни, че от „Промяната“ са внесли проект на решение, който предстои да се гледа в Народното събрание. Целта на проекторешението е да се задължи „Лукойл“ да върне дейността си в България, така че в България да се плащат данъците, а не както е в момента – в Швейцария, уточни Сабрутев. Той разясни, че така ще могат да се обложат с данъци и свръхпечалбите на компанията.

От пресцентъра на „Промяната“ посочват, че проектозаконът, гласуван на първо четене днес, до голяма степен покрива основните идеи на проекта на решение, внесен от „Продължаваме Промяната“ на 7 ноември, включително забраната за износ, механизма за проследяемост на доставките и въвеждането на дерогацията в българското законодателство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html