неделя, 5 май 2024 г.

Депутатите приеха назначението на специален управител от държавата в „Лукойл”

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха и на първо четене законопроекта, с който се позволи да бъде назначен специален управител от държавата в „Лукойл Нефтохим Бургас“ със 148 гласа „за“ и 23 гласа „против“, предаде БГНЕС.

„Трябва ли да чакаме да се случи сериозен проблем и тогава да търсим решение. Умният човек в спокойна ситуация взима мерки, няма нужда, когато ни спрат газа и когато се случи нещо неприятно, ние да предприемаме мерки“, коментира Мартин Димитров от ДБ.

„Целта на този законопроект е да направи България по-сигурно място, правейки страната ни подготвена. Този закон касае енергетиката ни, той не е писан само за една компания. Темата с национализацията е измислена от хората, които нямат други аргументи да кажат защо не трябва да се предприеме такова решение. Постъпете сериозно и отговорно, за да може да бъдем подготвени. Между първо и второ четене ще има промени в закона, но нека той да бъде приет сега“, заяви още Мартин Димитров.

„Този институт на особения управител съществува отдавна в българското законодателство. Такива текстове има в законите за енергетиката, тоест когато дадено енергийно дружество не си върши работата държавата е упълномощена да назначи такъв особен управител“, заяви Делян Добрев от ГЕРБ. „По този начин не могат да ни заплашват, че ще затворят рафинерията. Тези заплахи от няколко месеца ги чуваме и всички вие го знаете. Добре е такива мерки да бъдат предприети от нашата страна, за да може да не се превърнат тези заплахи в реалност“, коментира още Добрев.

„Нека на второ четене да направим нужните промени и той да влезе в сила. Досега не съм виждал даден закон да бъде перфектен още на първо четене. Да, ние също имаме забележки към този закон, но това е част от работата ни. Законопроектите се одобряват като идея първоначално и после на второ в детайл“, коментира още депутатът от ГЕРБ.

„Всъщност няма нужда да се връщаме до 1945г., можем само да се върнем 20-ина години назад. Сега обаче става въпрос за едно разграбване на частни предприятия след вкарване на особен управител, както е записано. Такъв тип законопроекти ще влошат дълготрайно икономическата и политическата ситуация в България. Това е писано за конкретна фирма и за конкретен управител, аз предлагам да не се приеме този закон“, това заяви Димо Дренчев от „Възраждане“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html