неделя, 5 май 2024 г.

ББР е получила 2 млн. лева приходи от лихви при 22 млн. лева разходи само за заплати

Снимка: БГНЕС

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев заяви, че Българската банка за развитие (ББР) е получавала 2 млн. лева приходи от лихви, а е имала 22 млн. лева разходи само за заплати. Той отговори на въпрос на народния представител Драгомир Стойнев (БСП) относно освобождаване на двама членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, предаде БТА.

Двамата членове на ББР са освободени заради „нулева стратегия и нулева визия“, каза Пулев. Държавата е била ощетена от консултантски договори в размер на 1 милион лева за подготвяна емисия облигации в размер на 1 милиард лева. Предишният министър на иновациите и растежа Даниел Лорер е дал устно разрешение за стартиране на процедурата, но липсва писмено разрешение, каза Пулев. За ощетяване на държава в сериозен размер съм сезирал компетентните органи, каза министърът.

ББР е на оперативна печалба от 2018 година досега. Приходите на ББР идват от стари 700 кредита. Малка част от тях са „лоши“, но другите издържат кредитната институция и плащат заплатите на екипа на господин (Кирил) Петков, каза министърът Александър Пулев.

Mиниcтъpът нa инoвaциитe и pacтeжa Aлeĸcaндъp Πyлeв, в ĸaчecтвoтo cи нa пpинципaл нa дъpжaвнaтa Бългapcĸaтa бaнĸa зa paзвитиe, ocвoбoди cъc cвoe peшeниe в началото на декември двaмa oт члeнoвeтe нa Haдзopния cъвeт нa Бългapcĸaтa бaнĸa зa paзвитиe – Baлeнтин Mиxoв и Bacил Щoнoв.

Сега членове на Надзорния съвет на ББР са Росен Карадимов, Деляна Иванова и Стамен Янев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html