неделя, 5 май 2024 г.

Крум Зарков направи първата копка на новият затвор край Дупница

Снимка: БНТ

Днес беше направена първата копка на новият затвор край Дупница. На символичното начало на строежа присъстваха служебният правосъден министър Крум Зарков и  Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополия, който извърши водосвет. Крум Зарков съобщи, че новостроящият се затвор ще осигори 90 нови работни места.

„Ще има и учебен център, който ще функционира като малък университет, ще има производствени бази, така че се надяваме това да допринесе за цялостното икономическо развитие на региона“, каза още министър Зарков.

Затворът, който се очаква да бъде най-модерният в страната, трябва да бъде завършен за 13-14 месеца.

За първи път от 60 години започва изграждането на нов затвор. Той ще се намира в дупнишкото село Самораново.

Новият затвор се очаква да отговаря на всички европейски стандарти. В проекта е включен освен строеж на помещения за излежаващите ефективни присъди и изграждането на сгради с контролно-пропускателни пунктове и ограда.

На мястото ще има и обучителен център с хотелска част, работилници, параклис, училище, зала и библиотека. Капацитетът на затвора ще е за 400 лишени от свобода.

Изграждането му е финансирано по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм, а на първата копка присъства и министърът на правосъдието Крум Зарков.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html