неделя, 5 май 2024 г.

Турция ще построи паметник на убития български граничар Петър Бъчваров

Снимка: БГНЕС

Турция ще построи паметник на убития български граничар Петър Бъчваров, съобщи пред журналисти председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който е на посещение в Турция. Това е казал турският външен министър Мевлют Чавушоглу на срещата си с Вежди Рашидов. Паметникът ще се намира на границата между двете страни, уточни председателят на българския парламент.

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов и турският му колега Мустафа Шенто разговаряха „на четири очи“ в Анкара и се разбраха България да влезе в ролята на посредник между Европа и Турция в опит за овладяване на мигрантската криза. За това се разбраха

Рашидов е предложил българският парламент да организира среща на върха на лидерите на Евросъюза и на Турция, на която да бъдат обсъдени граничният контрол и възможностите за облекчаване на визовия режим за турски граждани. „Няма да скрия, че най-надеждната граница е българо-турската, откакто съществува миграцията. Време е вече за дипломация да решим общия ни проблем – това е проблем на Европа, на Турция“, заяви Вежди Рашидов.

„След избухването на войната в Украйна много украинци избягаха първо в съседни страни, а след това и в цяла Европа. Този въпрос показа на европейците и на Европа, че това е глобален въпрос и това беше своеобразно събуждане за тях“, каза Мустафа Шентоп, председател на Великото национално събрание на Турция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html