неделя, 28 април 2024 г.

Нова програма на ББР ще подпомага земеделски производители

Снимка: БГНЕС

Нова програма на Българската банка за развитие ще подпомага земеделски производители. Браншът заяви нуждите си през октомври на среща с представители на Министерство на земеделието, Министерство на иновациите и растежа, ББР и дъщерното дружество на банката – Националния гаранционен фонд. След срещата от банката заявиха, че могат да задействат инициативата доста бързо.

Така два месеца по-късно ББР отпуска финансиране на групи и организации на земеделски производители, съобразено с нуждите на тези бизнеси и този сегмент. Изискването е те да са признати от министъра на земеделието и да имат поне една приключена финансова година. Кандидатстващите за финансиране сдружения следва да са потенциално икономически жизнеспособни и да имат положителен собствен капитал към момента на сключване на договор, отбелязва ББР.

Сдружаването на производителите на земеделски продукти е начин за повишаване на влиянието им по веригата за доставки и по-голямо предлагане на произведените от тях стоки в търговската мрежа, пише банката в съобщението.

Обемът на новата програма е 10 млн. лева. Максималният размер на индивидуалните оборотни кредити или кредитни линии е до 40 процента от приходите от продажби, отчетени за последната финансова година. За инвестиционни кредити се отпускат  до 90 процента от размера на инвестицията.

Средствата се предоставят за покриване на нуждите на земеделските производители от ликвидност или финансиране на техни инвестиционни намерения.

От ББР отбелязват, че предвидената финансова подкрепа е в синхрон със стратегическите ѝ цели за осигуряване на достъп на малкия и средния бизнес до достатъчно и разнообразно финансиране, както и подпомагане на износа на компаниите и интегрирането им на външни пазари.

С всички условия за подпомагане по програма „Директни кредити за финансиране на Групи и Организации на производители на земеделски продукти“ можете да се запознаете на сайта на Българската банка за развитие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html