неделя, 5 май 2024 г.

Народното събрание гласува против кабинета „Габровски“

Николай Коцев

Народното събрание, очаквано за мнозина, гласува против проф. Николай Габровски да заеме поста министър-председател на Република България. „За“ гласуваха 113 народни представители, а „против“ 125. За правителството на ГЕРБ гласуваха от партията на Борисов, ДПС и „Български възход“. Останалите формации – „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Възраждане“ бяха против. Против гласува и независимият Явор Божанков.

Първите три точки от заседанието в предложения дневен ред на Народното събрание бяха избиране на министър-председател, приемане на структура и състав на Министерския съвет на България. Още преди началото на гласуването председателстващият заседанието Йордан Цонев обяви, че ако кандидатурата на Габровски не бъде одобрена, останалите две предложения – за структура и състав на Министерския съвет, няма да бъдат гласувани.

В началото на заседанието се регистрираха 228 от 240 народни представители.

От ПГ на ГЕРБ-СДС се регистрираха 67 от 67 депутати.
От ПГ на Продължаваме промяната се регистрираха от 50 от 53.
От ПГ на ДПС се регистрираха от 31 от 36, като в зала се появи и депутатът Делян Пеевски, който отдавна не бе идвал в НС.
От ПГ на Възраждане се регистрираха от 27 от 27.
От ПГ на БСП се регистрираха 24 от 24.
От ПГ на Демократична България се регистрираха 18 от 20.
От ПГ на Български възход се регистрираха 10 от 12.
Независимият депутат Явор Божанков също се регистрира.

Липсата на 12 депутати теоретично осигуряваше възможност кабинетът на ГЕРБ да мине само със 115 гласа заради игри с кворума и тази мълва бързо бе подета в кулоарите. До подобен сценарий обаче не се стигна.

Кандидат-премиерът проф. Николай Габровски се опита да привлече подкрепа с благи приказки за примирение, диалог, любов към България и дори с библейска притча, но и това не му помогна да убеди партиите, че зад гърба му не стои крупната сянка на Бойко Борисов.

Предстои президентът Румен Радев да връчи втория мандат за съставяне на правителство  на „Продължаваме ромяната“. Те все още се колебаят дали да предложат кабинет, като се мотивират, че президентът отказва да наложи вето върху връщането на хартиената бюлетина. Въпреки това днес знаковият депутат от партията Андрей Гюров заяви, че са готови да предложат правителство, което да се бори за приоритетите на формацията. Дори да се стигне до проектокабинет на „Промяната“ с евентуална подкрепа на „Демократична България“ и БСП, почти сигурно той също няма да успее да мине през иглените уши на това пъстролико Народно събрание. Така ще се стигне до третия „кризисен“ мандат – вероятно той ще бъде връчен след Нова година. Перспективите пред него също не са много оптимистични, но всичко е възможно.

Днешният пленарен ден ще се запомни и с рождения ден на председателя на НС Вежди Рашидов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html