неделя, 5 май 2024 г.

Готвят чистка в германската армия след опита за преврат

Министърката на отбраната на Германия Кристин Ламбрехт.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Готви се чистка в немската армия след опита за преврат. Това става ясно от искането на германското министерство на отбраната отстраняването на екстремисти от армията да бъде улеснено. Искането бе отправено в момент, в който в страната тече разследване на крайнодесен заговор за преврат, в който се оказа замесен и един действащ военнослужещ, предаде ДПА.

От военното ведомство пледират за промяна в закона, която ще направи отстраняването на военнослужещи от армията, без да е необходимо преминаването през цялата законова процедура.

Миналата седмица в цяла Германия имаше полицейски обиски на членове на групировка, свързана с движението „Граждани на райха“. Групировката бе обвинена, че се опитвала да създаде свои въоръжени сили, с които да свалят правителството и да вземат властта. Бивш депутат, военен и аристократ са сред множеството заподозрени в участие в групата. „Гражданите на райха“ не признават легитимността на германската държава и често отказват да плащат данъци и глоби и в някои случаи трупат незаконно оръжия.

Последните претърсвания и арести във връзка с „Граждани на райха“ показват колко е важно да сме бдителни и непрестанно да предприемаме действия срещу екстремисти и врагове на конституцията с всички средства на върховенството на закона“, каза министърката на отбраната Кристин Ламбрехт. Законопроектът, изготвен от нейното министерство, предвижда уволнение заради нелоялност спрямо конституцията. „Това значи, че военните могат да бъдат уволнени, ако се окаже, че не спазват конституцията и нашия свободен демократичен ред“, каза Ламбрехт.

Около половината от германското население възприема дясното екстремистко движение „Гражданите на райха“ като сериозна заплаха за демокрацията според проучване, публикувано вчера. Около 53 процента от взелите участие в проучването, проведено от института „Югав“ по поръчка на ДПА, са отговорили, че движението представлява заплаха за демокрацията, а 31 процента са на обратното мнение. Останалите 15 процента не са заели страна.

Според данните малцина в Германия смятат, че „Граждани на райха“ представляват заплаха лично за тях, докато 63 процента не се чувстват лично застрашени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html