петък, 3 май 2024 г.

Румен Радев: България е благодатна почва за туризъм, която тепърва трябва да се разработи

Туризмът в съвременния свят е основата, без която не могат да се развиват останалите сектори от обществено-икономическия живот. Това каза президентът Румен Радев по време на официалната церемония по връчването на Седмите годишни награди в туризма, предаде БТА.

„Как ще имаме инвестиции, как ще имаме обмен на технологии, как ще задържаме тези инвестиции, как изобщо светът ще знае за нас, ако ние нямаме силна, пълноценна туристическа дейност и възможности тук в България“, каза Радев.

Държавният глава отбеляза, че преди години се е говорило само за летен и зимен туризъм, а сега има спа, кулинарен, винен, религиозен туризъм и др. България е благодатна почва за туризъм, която тепърва трябва да бъде разработена, каза той. „Ние сме втори в Европа по минерални води, но като количество, а по разнообразие и качествен състав на тези минерални води сме на първо място в Европа“, каза Радев и добави, че страната ни е на трето място по археологически артефакти. Президентът изрази мнение, че държавата ни може да бъде и на по-предно място в тази класацията, „ако разработим нашата археология“.

Румен Радев изтъкна, че страната ни влага много малко в реклама на своя туристически сектор в сравнение с други държави. Трябва на всички нива – държавните институции, изпълнителната и местна власт – ние трябва да обединим своите усилия по най-добрия начин, така че да създадем условия тук в България да ни бъде много по-интересно на самите нас, по-приятно, да прекараме времето си пълноценно, но и да показваме България такава, каквато е – богата, красива на история, култура, постижения, хора, на природа, на всички наши партньори от целия свят, коментира държавният глава.

Президентът добави, че трябва да бъдат отличавани хора, като тези, които бяха наградени тази вечер, защото показват, че въпреки липсата на финансиране и бюрокрацията „могат да творят чудеса“. Румен Радев разказа, че на входа го е посрещнал „един от ветераните на българския туризъм“, който му е споделил, че той е първият държавен глава, който присъства на подобно събитие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html