неделя, 5 май 2024 г.

Великобритания наложи санкции на руски военни командири, замесени в ракетни атаки

Великобритания е наложила санкции на 12 руски военни командири, замесени в ракетни атаки срещу украински градове, както и на ирански бизнесмени, имащи отношение към производството и доставката на дронове, използвани при нападенията на Русия срещу Украйна, предаде Ройтерс.

Според Великобритания иранските дронове са изиграли централна роля при атаките срещу цивилни.

САЩ също смятат, че Иран се е превърнал в един от основните военни поддръжници на Русия и че я е снабдил със стотици дронове. Техеран и Москва отхвърлиха обвиненията на Запада.

„Внимателно пресметнатите атаки на руските сили срещу градове и невинни граждани в Украйна няма да останат без отговор“, заяви британският външен министър Джеймс Клевърли.

„Изправен пред оглушителните призиви за промяна от страна на собствения му народ, иранският режим изпада във все по-дълбока изолация и сключва мръсни сделки с Путин в отчаян опит да оцелее“, допълни Клевърли.

Великобритания заяви, че сред санкционираните лица е генерал-майор Роберт Баранов, за когото се смята, че ръководи подразделение, отговарящо за програмирането и насочването на руски крилати ракети.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html