неделя, 5 май 2024 г.

Радев издаде указ с предложение към НС да избере за премиер кандидата на ГЕРБ

СНИМКА: БГНЕС

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Николай Габровски върна днес на президента Румен Радев изпълнен първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Убеден съм, че съставът на Министерския съвет, който предлагам, е способен да преведе България през кризата, защото всички имена са много добре познати в професионалните среди, каза Габровски пред държавния глава. Кандидатът за премиер посочи, че неговата основна цел е да се деескалира напрежението между политическите формации и да се изведе България от кризата, в която се намира.

Държавният глава поздрави Габровски за това, че е изпълнил в срок своя ангажимент да предложи състав на кабинет. Сега предстои не по-леката задача да търсите подкрепа от Народното събрание, каза Радев.

По-късно през деня президентът издаде указ с предложение до 48-ото Народното събрание да избере кандидата за министър-председател, излъчен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Сред приоритетите на правителството на Николай Габровски са държавният бюджет, влизането на България в еврозоната и Шенгенското пространство, както и енергийната независимост. Това стана известно от програмна декларация на проектокабинета.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html