неделя, 5 май 2024 г.

Първата обща поръчка за газ на ЕС се очаква към края на март

ЕС се надява за догодина на по-големи доставки на втечнен природен газ.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Първата обща поръчка за газ на ЕС се очаква към края на март, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместен брифинг с ръководителя на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол. Тя каза още, че в момента хранилищата в Общността са запълнени над 90%, но догодина може да бъдем изправени пред недостиг от 30 млрд. куб. м синьо гориво.

„Основното ми послание е, че кризата не е свършила и въпреки оптимистичните данни за тази зима, ако не се вземат необходимите мерки, тези 30 млрд. кубика недостиг могат да станат 60“, заяви Бирол. Като причини той посочи три факта, първият от които рязкото намаляване на руския газ за Европа: „През 2021-а година, износът на руски газ за Европа беше около 140 млрд. куб. м. Тази година той се срина до 60 млрд, куб. м, а догодина е възможно изобщо да няма руски газ в системата ни. На второ място, втечнения газ. Тази година внасяме много от Съединените щати и други страни, но следващата година може да е доста по-трудно. Причината е, че експортът от тези страни е рекордно нисък – само 20 млрд. куб. м“, уточни шефът на МАЕ.

Бирол допълни, че Китай внася голяма част от втечнения газ, а освен това меките температури през този ноември може да ги няма догодина. Председателката на ЕК обаче изрази увереност, че може да се намери решение: „Уверена съм, че следващата година ще можем да осигурим същите количества втечнен газ като тази. Сега успяхме да си осигурим 130 млрд. куб м. За тази цел трябва да увеличим контактите си с международните партньори. И на второ място, трябва да превърнем в реалност съвместните поръчки. Имаме енергийната платформа, сега трябва да я задействаме, защото отлагането с всеки изминал ден означава и по-висока цена“.

Като мерки за справяне с проблема двамата посочиха развиването на енергията от възобновяеми източници и повишаване на енергийната ефективност на сградите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html