неделя, 5 май 2024 г.

Премиерът Гълъб Донев: България е правова, а не корумпирана държава

Снимка: БГНЕС

„Убеден съм, че България е правова държава. Не бих казал, че е корумпирана държава“. Това каза в интервю за бТВ служебният премиер Гълъб Донев във връзка с отказа да ни приемат в Шенген.

„Има отделни практики, които надявам се органите много бързо да работят и да разкрият всеки сигнал и всяка практика за прилагане на корупционни схеми или други механизми и практики, така че да докажем, най-вече пред българските граждани, че българските лица, които заемат висши държавни длъжности, всички лица, които работят в държавна общинска администрация, отговарят на етичните стандарти и етичните норми и няма съмнение в практики, които водят към корупция“, коментира още премиерът.

Гълъб Донев подчерта още, че Шенген е национален интерес за България, но не трябва да се забравя, че е и общоевропейски интерес.

Не приемем упреците на „Продължаваме промяната“ и БСП, че служебното правителство не си е свършило работата. Точно обратното – служебното правителство активизира всичко онова, което не беше свършено“, категоричен бе Донев.

Разработихме нови законопроекти, които бяха разгледани от МС и внесени в НС. Показаха.ме, че това са законопроекти, които служебното правителство е разработило това, което обществото очаква от НС да приеме. Става дума за върховенство на правото, борбата с корупция, защити на личните данни. Това е работа, която свърши служебното правителство. Предходното правителство не е свършило нищо по въпроса за Шенген, каза още министър-председателят.

За призивите България да блокира всички инициативи на Нидерландия, Гълъб Донев коментира така: „Бойкот в политиката – това се неща, които изискват по-друга култура и отношения между държавите. Бойкот е доста силна дума. Но ние ще предприемем нашите дипломатически стъпки по отношение на продължаване на диалога с двете държави, които са резервирани към нас. Трябва да се знае къде са пропуските в шенгенската зона“.

Донев заяви още, че няма никакви забележки по работата на външния и на вътрешния министър, въпреки шамара, който страната ни получи за Шенген.

За журналистическите репортажи, които са държани като животни в коптори с решетки, премиерът заяви, че се правят проверки по случая.

„Проверки се извършват. Не е стреляно на българската граница. Оценката на австрийския посланик е, че се спазват най-високите стандарти по опазване на европейската граница“, уточни той.

„Предишното правителство бездействаше на “Капитан Андреево”. Направиха си пиар акция. Действията им не водеха до това държавата да си върне фитосанитарния контрол. По време на служебното правителство бе засилен фитосанитарния контрол. Там вече е само държавата. Заварихме километрични опашки на “Капитан Андреево”.  Шарлатаните обещават на гражданите неща, граничещи с популизъм, с невъзможното. Правят го, за да си вдигнат рейтинга. Това не работи в полза на хората, напротив. Вреди на хората“, каза Донев, без да уточнява кои са „шарлатаните“.

+България има нужда от правителство, което е експертно ориентирано, но в тясна връзка с политиката на партиите и мнозинството. При много ярки политически личности, не винаги политиките, които се реализират са политики, които вълнуват хората. Проф. Габровски е изключителен професионалист. Но когато човек има принципи, съпроводени с етични норми и има съответният екип от професионалисти, тогава сигурно би имал успех“, каза още Гълъб Донев.

Служебният премиер предупреди, че заради казуса с „Лукойл“ и кризата има опасност България да остане без горива.

„Отпадните продукти на “Лукойл” няма как да ги излеем в морето. Има опасност да останем без горива. Работим по това източниците на доставки за рафинерията в Бургас да бъдат няколко. Изправени сме пред въпроса дали рафинерията да затвори“, заяви Донев.

В заключение той призна, че иска мандатът му да изтече час по-скоро и България да има редовно работещо правителство.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html