неделя, 5 май 2024 г.

Със 160 км/ч ще се движат влаковете от София до сръбската граница

Товарните композиции в правите участъци ще развиват до 120 км/ч.
СНИМКА: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Със 160 км/ч ще се движат влаковете от София до сръбската граница. Това ще стане възможно след модернизацията на жп линията, каза в ефира на БНР, зам.-директорът на проекта Пламен Митов от НКЖИ. Той уточни, че вече са подписани договорите за строителство на жп път, контактна мрежа и осигурителни инсталации до гара Драгоман.

„Участъкът от Драгоман до Сръбската граница е на етап техническа помощ за изготвяне на технически проект“, каза Митов. По думите му, в голяма част от участъка, влаковете ще поддържат скорост от 160 км/ч. за пътническите влакове.

По думите му, скоростта на товарните композиции ще е 120 км/ч. Участъкът в началото, от Централна гара до Надежда и Връбница скоростта ще бъде по-ниска, поради геометрията на съществуващото положение и застрояването, което е около жп линията. Участъкът от Драгоман до границата ще бъде 120 км/ч, заради планинския район“, добави Пламен Митов.

Предстои и обновяване на съществуващите гари и изграждане на нова на Калотина. Ще бъде изградена и нова спирка Връбница и нова гара Обеля.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html