неделя, 5 май 2024 г.

Комисията по енергетика одобри евентуален контрол над рафинерията в Бургас

Снимка: БГНЕС

Комисията по енергетика в Народното събрание одобри евентуален контрол над рафинерията в Бургас. Това стана на първо на първо четене законопроекта на „Демократична България“, който дава възможност на правителството да поеме оперативното управление на рафинерията на „Лукойл“ в Бургас при опасност от енергийна криза. От партията заявиха, че не става въпрос за национализация, а за начин да се защити обществения интерес.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че миналата година предприятието е работило с 50 процента руски нефт и 50 на сто друг петрол. Депутатът Ивайло Мирчев поясни, че законпроектът предвижда особеният търговски управител да се назначава, когато има злоупотреба с монополно положение, санкция на Европейския съюз или на ООН, или възможност предприятие от критичната инфраструктура да спре. По думите му в тези случаи държавата поема оперативния контрол над дружеството.

Предложението бе прието на първо четене от депутатите в Енергийната комисия с 14 гласа „за“ и четирима „въздържал се“. Народните представители обаче отхвърлиха други два законодателни акта, свързани с горивата, предложени от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“.

В отговор на въпрос на председателя на Енергийната комисия Делян Добрев задела на руския нефт в момента, изпълнителният директор на Агенция „Митници“ Павел Геренски каза: „Наистина, към днешна дата тази година до края на ноември е 88%, а за миналата – за миналата година е 50%“.

По-рано и Икономическата комисия на НС прие на първо четене законопроекта за държавен надзор на „Лукойл Нефтохим“. Служебният министър на икономиката Никола Стоянов също подкрепи предложението. Но остро възражение дойде от Румен Гечев от БСП, който видя риск за националните интереси.

Законопроектът беше приет от Икономическата комисия с уговорката за промени в рамките на две седмици до второто гласуване в комисията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html