събота, 27 април 2024 г.

Демократите са вече със сигурно мнозинство в Сената на САЩ

Рафаел Уорнък
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

След като спечелиха балотажа на междинните избори в щата Джорджия демократите си осигуриха мнозинство в американския Сенат с 51 на 49 места. В този южен щат Рафаел Уорнък беше преизбран след победа над републиканеца Хершел Уокър, подкрепен от бившия президент Доналд Тръмп.

Необходим бе цял месец допълнително, но междинните избори официално приключиха. С преизбирането на Рафаел Уорнък за сенатор от Джорджия демократите циментираха контрола си върху Сената. Той спечели почти 51% от гласовете. Уорнък стана първият сенатор – афроамериканец от Джорджия, когато спечели за първи път през 2021-ва година. 53-годишният пастор, служеше преди това в църквата в Атланта, която е била ръководена от иконата на борбата за граждански права Мартин Лутър Кинг. В победната си реч заяви, че е израснал през 50-те, събирайки реколта от памук: „Готова ли си, Джорджия? Аз съм готов! Да се изправя за работещите, да се изправя за жените, за нашите деца. Готов съм да градя по-силна Джорджия. Запазете вярата и гледайте напред!“

Опонентът му – Хершел Уокър, е легенда на американския футбол, новак в политиката. Сега заема мястото си в редицата от провалили се на междинните избори кандидати, подкрепени от Доналд Тръмп. В изборната нощ Уокър не призна поражение, но все пак заяви, че в живота няма извинения.

Победата на демократите в Джорджия означава, че за президента Джо Байдън ще бъде по-лесно да назначава съдии и членове на президентската администрация, макар че законодателните му инициативи ще минават по-трудно, тъй като републиканците контролират Долната камара на представителите. През последните две години 100-те места в Сената бяха равно разделени между републиканци и демократи и решаващият глас беше на вицепрезидента Камала Харис. Наложи се тя да наклони везните към демократите 26 пъти през последните 22 месеца.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html