неделя, 5 май 2024 г.

24% по-ниско е било търсенето на газ в Европа през ноември

Делът на доставките на втечнен природен газ в Европа нараства непрекъснато.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Страните от ЕС намалиха търсенето на газ с една четвърт през ноември, въпреки че температурите паднаха. Това е последното доказателство, че блокът успява да намали зависимостта си от руската енергия след нахлуването на Москва в Украйна. Временни данни от компанията за анализ на търговията ICIS показаха, че през миналия месец търсенето на газ в ЕС е близо с 24% под средното ниво за същия месец през последните пет години, като подобен спад беше отчетен и през октомври, пише „Файненшъл таймс“, цитиран от БНР.

В Германия и Италия, двете страни с най-голямо потребление на газ в ЕС, търсенето е спаднало съответно с 23 и на сто през ноември, установи ICIS. Във Франция и Испания спадът беше с повече от една пета, а в Нидерландия с малко над една трета. „Индустрията води пропорционално до най-големите намаления на потреблението на газ и това е изцяло резултат от ясното пазарно ценообразуване“, посочи Том Марзек-Мансър, водещ европейски газов анализатор в ICIS. Високата цена на газа „демотивира“ неговата употреба, добави той пред „Файненшъл таймс“.

Европа също така наложи широки нови ограничения върху износа на петрол от Русия, за да намали използването и на този енергиен източник. Забраната на ЕС за внос на руски петрол по море влезе в сила днес. Междувременно лидерите на Г-7 се споразумяха да въведат т. нар. „таван на цените“, който има за цел да задържи потока на руски петрол към страни като Индия и Китай, за да се избегне създаването на широко разпространен недостиг, но само ако суровият петрол се продава на цена под 60 долара за барел. Целта е да се намалят руските приходи, част от които се използват за финансиране на войната в Украйна.

Въпреки намаленото потребление на газ ръководители и анализатори от енергийната индустрия предупредиха, че без по-нататъшен спад в търсенето и повече внос на втечнен природен газ (LNG), недостигът на синьо гориво в Европа може да продължи с години. „Търсенето ще трябва да бъде по-ниско от нивата преди войната на Русия в Украйна, за да имаме достатъчно запаси за следващата зима“, каза Алекс Тъкет, ръководител в консултантската компания CRU Group. „Въпросът е с колко да се намали търсенето и колко болезнено ще бъде това“, добави той.

Спадът в поръцките доведе до запълняемост на съоръженията за съхранение на газ в ЕС от близо 95% към средата на ноември, според индустриалната организация Gas Infrastructure Europe (GIE) –  близо до най-високото ниво за всички времена. За това помогнаха рекордните притоци на LNG в Европа.

Данните на ICIS показват, че Европа и Обединеното кралство са внесли 11,14 млн. т втечнен природен газ през ноември, рекорден месечен връх, като са на път да получат 12,2 млн. т през декември.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html