неделя, 5 май 2024 г.

Проф. Николай Габровски: Ще разчитам на хора отдалечени от партийните структури

Снимка: БГНЕС

Проф. Николай Габровски коментира бъдещите си планове за съставянето на кабинет пред журналисти след връчването на първия мандат от президента Румен Радев.

„Политическото говорене не води до нищо, както и политическите страсти. Ще разчитаме повече на професионализъм, на хора, които са отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в различните области. Няма избрани още хора. Ще търсим подкрепа от абсолютно всички, идеята е цялостна промяна на политическия тон, да се премине от една видима за всички неефективна конфронтация към диалог и общи допирни точки“, заяви след връчването на първия проучвателен мандат .

Той е изборът като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички.

Според проф. Николай Габровски, ако България влезе в нови предсрочни избори през март, ще изгубим време и пари, както и авторитет. „Свикнал съм да работя в екип в тежки условия, такава е професията ми“, добави той.

Проф. Николай Габровски изрази оптимизъм за съставяне на редовен кабинет, отбеляза, че предстои много работа и коментира, че ГЕРБ-СДС ще се опита да разплете възела на българската политика.

„През последните години съм получавал много покани за 2 неща – едното е да работя в чужбина, другото е да вляза в политиката, винаги досега съм отказвал. В момента България е на кръстопът на твърде много кризи – социална, икономическа, енергийна, има сериозен мигрантски натиск и една от водещите причини за всичко това е политическата криза. Това нещо трябва да спре по някакъв начин“, допълни проф. Николай Габровски.

Проф. Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер. Той прие първия проучвателен мандат от президента Румен Радев на „Дондуков“ 2.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер има една седмица за съставяне на правителство. Вчера от партията заявиха, че имат два варианта за премиер – Бойко Борисов или неутрален кандидат, който да е приемлив за другите партии. Ако ГЕРБ не съберат подкрепа за кабинет – вторият мандат ще бъде връчен на „Продължаваме Промяната“.

Румен Радев проведе разговори за съставяне на редовен кабинет с всички парламентарно представени формации и изрази надежда в рамките на конституционната процедура да не се стига до връчване на трети мандат.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html