неделя, 5 май 2024 г.

Николай Милков се срещна с посланика на Нидерландия

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Николай Милков проведе среща с посланика на Нидерландия у нас Симон ван дер Бург, съобщават от ведомството. Поводът за срещата е позицията на Нидерландия по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

„Министър Милков посочи, че България изпълнява всички критерии за членство в Шенген, което е потвърдено нееднократно от Европейската комисия и докладите на допълнителните експертни мисии, проведени на наша територия. Поради това резервите на Нидерландия остават неубедителни, още повече че Хага отказа да изпрати свои представители в експертните мисии. Нидерландската позиция не се приема от партньорите от ЕС, не се базира на релевантни аргументи и е анти-европейска.
Министър Милков подчерта, че на фона на актуалната среда за сигурност, задържането на България извън Шенген не допринася за общите усилия за справяне с предизвикателствата. Отправи предложение за намиране на компромисно решение, което да се базира на фактите и да е в интерес на Европейския съюз“, гласи текста на съобщението от Министерство на външните работи.

Аnteni.info припомня, че Нидерландия не подкрепя България за влизането ѝ в Шенген, а Марк  Рюте, направи опит да  внуши, чер  граница на България би могла да се премине срещу 50€. Това предизвика остра реакция от страна на българските политици, които се обединиха около, това че Нидерландия няма право да омаловажава действията на България за охрана на границата. Президентът Румен Радев, заяви: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!
Слъжебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев беше категоричен, че цената за членството ни в Шенген, не може да бъде достойнството ни.
От своя страна, лидерът на ПП „Български възход“ Стефан Янев предложи в социалните мрежи България да бойкотира всички предложения на Нидерландия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html