неделя, 5 май 2024 г.

„Файненшъл Таймс“ обяви Володимир Зеленски за Личност на годината

Президентът на Украйна олицетворява устойчивостта на украинския народ, той се превърна във флагман на демократичния свят, пише „Файненшъл Таймс“, цитиран от УНИАН.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше обявен за Личност на годината от британския вестник.

Изданието нарича държавния глава „олицетворение на смелостта и устойчивостта на украинския народ в борбата му срещу руската агресия. Президентът на Украйна се превърна във флагмана на демократичния свят в глобалната борба срещу авторитаризма, която може да определи хода на този век“.

Поради тези причини медията избра Зеленски за престижното отличие.

Изданието също така отбелязва, че въпреки многото критики към Зеленски по време на мирно време на неговото президентство, по време на войната той се показа като добър лидер, който успя да обедини както Украйна, така и западните страни, които да помогнат на страната.

Медията пише, че решението на президента да остане в Киев, вместо да приеме предложението на САЩ за евакуация, „е един от най-важните моменти във войната, който насърчи украинската армия и нейния народ да се съпротивлява“. „Това беше изненада за украинците и западните съюзници, които имаха ниски очаквания от политическия лидер на страната“, отбелязва вестникът.

Припомняйки първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия и решението си да остане в Киев, Зеленски каза пред „Файненшъл Таймс“: „Аз съм повече отговорен, отколкото смел. Просто мразя да разочаровам хората“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html