неделя, 5 май 2024 г.

Турция отчете 5,2 млн. чужденци на своя територия

Само в Истанбул сирийските бежанци са над 550 000, отчита местната статистика.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Турция отчете 5,2 млн. чужденци на своя територия, пише „Хюриет дейли нюз“. Изданието цитира изявление на турския заместник-министър на вътрешните работи Исмаил Чатаклъ. В страната има 3,8 млн. бежанци, включително 3,5 млн. сирийци с временна закрила и 319 хил. души с международна закрила, съобщи той в публикация в Туитър.

Зам.-министърът посочва още, че общо 1,3 млн. чужденци живеят в Турция като постоянно. От всички чужденци в страната повече от 1 млн. са начални ученици, гимназисти и студенти, отбеляза Чатаклъ. Близо 1,3 млн. легални мигранти живеят в Истанбул, град с 16 млн. души население, беше съобщено от Областната дирекция за управление на миграцията през юли.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заяви по-рано, че нови молби от чужденци за разрешение за пребиваване няма да бъдат приемани в осем от районите на Истанбул – Кючукчекмедже, Башакшехир, Багджълар, Авджълар, Бахчелиевлер, Султангази, Есенлер и Зейтинбурну.

Общо 551 829 хил. сирийски мигранти пребивават в Истанбул, докато югоизточните провинции на Газиантеп и Шанлъурфа са приели съответно 466 хил. и 384 хил. сирийци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html