неделя, 5 май 2024 г.

Костадин Костадинов: Не бива да заминава нито един патрон за Украйна

Снимка: БГНЕС

Председателят на ПГ на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви, че не бива да заминава нито един патрон за Украйна, по повод внесеното от кабинета предложение в Народното събрание за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа.

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви, че България ще предостави на Украйна леко стрелково оръжие и някои боеприпаси. Той изтъкна, че помощта, която ще даде страната ни, няма по никакъв начин да засегне боеспособността на Българската армия.

Лидерът на „Възраждане“ коментира, че решението на законодателната власт, с което се задължи изпълнителната власт да даде оръжие, е абсолютно незаконно. В такъв случай означава, че нямаме разделение на властите, посочи той. В такъв случай не ни трябва министър-председател, председателят на НС и мнозинството тук може да решава, за какво ни е тогава правителство, допълни Костадинов.

„Очевидно е, че министърът на отбраната и министър-председателят влязоха в ролята на секретарки, които просто изпълняват това, което им е казано от НС. Това просто няма как да отговаря на Конституцията“, коментира председателят на „Възраждане“. Той посочи, че неслучайно са поискали от президента да излезе по някакъв начин с предложение за решение в тази ситуация. Според Костадинов държавният глава не е можел да наложи вето на решението, но съвсем спокойно е можел да каже на кабинета да не го изпълнява, както е върнал оставките на главния секретар на МВР и на неговия заместник. „И нали помните с какъв мотив – когато си направят кабинет и си изберат свое правителство, тогава да искат тези оставки. Значи в единия случай може, в другия случай не може“, отбеляза той.

„Мисля, че в този конкретен случай Радев показа, че упражнява властта тогава, когато иска. Иначе казано, той можеше да спре изпращането на оръжие за Украйна, но предпочете да не го направи в името на рахата на евроатлантическата тълпа в България“, заяви Костадин Костадинов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html