неделя, 5 май 2024 г.

Иван Гешев открива в столицата международна конференция срещу езика на омразата

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата и Европейската еврейска асоциация организират Международна конференция срещу езика на омразата, която ще се проведе на 5 и 6 декември 2022 г. в София.

Конференцията ще бъде открита от главния прокурор Иван Гешев, a с приветствие към участниците ще се обърнат вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, служебният министър на правосъдието Крум Зарков, равин Менахем Марголин, председател на Европейската еврейска асоциация, представители на изпълнителната и на съдебната власт, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

С видеопослания към участниците във форума ще се обърнат Манфред Вебер – председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент , Илхан Кючук, европейски депутат от Групата „Обнови Европа“ в ЕП и съпредседател на Европейските либерали, Адриан Васкес Лазара  – председател на Комисията по правни въпроси в ЕП.

В събитието ще участват главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и региона, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници, граждански активисти.

Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза. В рамките на двудневната конференция ще се проведе дискусия за защита правата на човека и зачитане на етническата и полова принадлежност.

Програмата на събитието е разпределена в три тематични панела: „Противодействие на престъпленията против вероизповеданията“; „Защита правата и свободите на гражданите – върховенство на правото – път към гарантиране на фундаменталните права на човека“; „Престъпления по дискриминационен мотив – необходимостта от мерки, гарантиращи правата на представителите на малцинствени групи“.

Припомняме, че преди месец главният прокурор Иван Гешев взе участие в международна конференция в полския град Краков, посветена на 84-та годишнина от „Кристалната нощ“. В словото си той посочи, че и днес се наблюдава възраждане на езика на омразата, нарастване на антисемитизма в световен мащаб. По време на конференцията, организирана от Европейската еврейска асоциация, бе обсъден опитът на европейските държави по предотвратяване на проявите на антисемитизъм и мерките срещу престъпленията от омраза.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html