петък, 26 април 2024 г.

Сашо Пенов: Разширява се сътрудничеството между училищата и фирмите в дуалното обучение

Снимка: БГНЕС

Според служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов сътрудничеството между училищата и фирмите в дуалното обучение се разширява, предаде БТА.

„Радвам се да припомня, че преди около три десетилетия системата за т.нар. дуално обучение се роди от сътрудничеството между България и Швейцария, на базата на българския опит и дълголетните традиции в областта на професионалното образование, признати, като едни от най-добрите в Европа. В Швейцария системата се разви през годините, а у нас едва от 2015 г. с помощта на швейцарския опит започна възраждането на обучението чрез работа, което през 2016 г. влезе и в Закона за предучилищното и училищното образование, като една от формите за обучение на учениците“, каза проф. Сашо Пенов на конференцията „Решаващата роля на частните компании за една ефективна система на професионално образование“.

Форумът се организира от посолството на Швейцария, от Министерството на образованието и науката, и от Българо-швейцарската търговска камара в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ в София, която също участва в дуалното обучение.

Доброто през последните пет години е, че се разширява сътрудничеството между училищата и фирмите по проекта „Швейцарска подкрепа за въвеждане на елементите на дуалното обучение в българската образователна система“, който е известен като проекта ДОМИНО. Факт е нарастващият брой ученици в дуалната форма на обучение – от 353-ма през учебната 2015/2016 година, до 11 705 през настоящата учебна година. Над 70 процента от завършилите вече работят в предприятията, в които са трупали своя опит, каза образователният министър.

Той припомни, че с цел на осигуряването на сътрудничество между всички заинтересовани страни през 2018 г. към Министерството на образованието и науката е създаден Консултативен съвет за професионално образование и обучение.

Министър Пенов добави, че Министерството на икономиката е създало информационна база с данни на работодателите, които отговарят на изискванията за включване в дуалната форма на обучение.

„Учениците в тази форма на обучение получават стипендии в периода от осми до десети клас, а проектът за подкрепа на дуалната система на обучение е финансиран от Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ с общо 24 милиона лева. В него участват 159 училища, 8495 ученици, 694 работодатели, обучени са 761 учители и 881 наставници от бизнеса. Въпреки тези резултати, които са насърчаващи, в областта на обучението в реална работна среда у нас все още има и затруднения. Не бих казал, че е достатъчен броят на фирмите, които, като отговорни партньори, са готови да инвестират в работниците си и да си сътрудничат с държавната и местната власт, да участват в изработването на учебните програми, за да не се разминат те с нуждите на практиката. Изследванията показват, че основната пречка пред развитието на такова обучение е въздържането на работодателите да инвестират и да подготвят кадри за своя бизнес, защото нямат гаранции, че те ще останат да работят. Сключването на договор със стипендианта е една такава гаранция, но тя не е достатъчна, защото работодателите искат бърз ефект от кадрите, по възможност, тук и сега, в момента, а образованието може да им предложи квалифицирани работници едва след няколко години – след завършване на обучението“, отбеляза министър Сашо Пенов.

Според него има значение и това, че в България са малко големите промишлени предприятия и заради това не могат да се осигурят условия за голям брой ученици за професионалното образование, но голяма роля играе и заплащането. „Затова изгубихме много млади хора, които вместо да се реализират в България, предпочетоха да направят това в чужбина“, заяви образователният министър.

Той каза, че иска информационната кампания за популяризиране на дуалното обучение да е по-достъпна и ако е необходимо, държавните органи да използват правомощията си и да приемат или законодателни мерки, или мерки на подзаконово ниво, за да се усъвършенства подзаконовата нормативна уредба.

„За осъществяването на тези действия основна функция ще има Министерството на образованието и науката, но мога да ви уверя, че сме в координация и с останалите министерства, които са заинтересовани от развитието на този процес. Вече на няколко срещи с министъра на икономиката обсъждахме възможностите за насърчаване на тази форма на обучение и за привличането, по възможност, на повече държавни предприятия. В разбирането на МОН стои като принцип виждането, че решаването на всяка задача и затруднение може да е успешно, ако преди това сме се допитали до учителите и директорите на съответните професионални гимназии. Целта е да намерим най-практичното управленско решение“, каза министър Пенов и отбеляза, че по темата за дуалното обучение се работи не само от това правителство, а от всички предишни управления и изрази увереност, че това ще продължи и занапред.

Приветствие към форума отправи посланикът на Швейцария у Раймунд Фурер, а с изказвания участваха представители на фирми, участващи заедно с професионални гимназии в дуалното обучение у нас.

Акцентът на конференцията е върху важната роля на частните компании в оформянето на дуалната образователна система и ползите, които бизнесът и обществото, както и младите хора, могат да извлекат от нейното прилагане. Очаква се резултатите от дискусията да допринесат за разработването на нови дейности и да оформят тематичната област „Дуално образование“, която е един от приоритетите на новата Швейцарско-българска програма за сътрудничество.

Модерното дуално обучение е въведено в България чрез българо-швейцарския проект ДОМИНО (Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската система за професионално образование) – моделът „учене чрез работа“ – финансиран от Швейцария в рамките на първата Българо-швейцарска програма за сътрудничество и изпълняван от българското Министерство на образованието и науката между 2015 и 2019 г.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html