3.9 C
София
понеделник, 5 декември 2022 г.

504 000 мигранти останали във Великобритания за година

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС

Нетната миграция към Великобритания се е повишила до рекордните около 504 000 души за периода от юни 2021 г. до юни 2022 г., тласната нагоре от увеличения брой граждани на страни извън Европейския съюз, който идват в Обединеното кралство, показват най-новите данни на официалната британска статистика, цитирани от Ройтерс. Статистическата служба обясни, че възстановяването на пътуванията след пандемията от коронавирус, и растящият брой на пристигащите международни студенти, които са учили дистанционно по време на пандемията, са допринесли за нарастването на нетната миграция.

Приблизително 1,1 милиона имигранти, планиращи дългосрочно пребиваване в страната, са пристигнали през първите шест месеца на 2022 г., което е увеличение с 435 000 души спрямо предходната година. Най-голямата част от напускащите Великобритания пък са граждани на ЕС. Три нови визови схеми са добавили около 186 000 души към общия брой на имигрантите – за украинци, бягащи от войната, за презаселване на афганистански граждани и за британски граждани, желаещи да напуснат Хонконг, посочиха експертите от статистическата служба.

Опасенията относно ефектите от имиграцията бяха един от големите фактори зад напускането на Европейския съюз от страна на Великобритания през 2016 г. Тогавашният премиер на страната Дейвид Камерън в продължение на няколко години не успя да постигне целта за нетна имиграция от по-малко от 100 000 души годишно. Предишният рекорд за положителна нетна миграция беше малко над 330 000 души през 2015 г.

Нивата на миграция отново бяха в заглавията във Великобритания през последните седмици, тъй като някои бизнес лидери призоваха правителството да либерализира имиграцията, за да помогне за стимулиране на растежа. Идеята бе отхвърлена от премиера Риши Сунак, който в понеделник, като вместо това той подчерта необходимостта от справяне с нелегалната имиграция, за да се изгради доверие в миграционната система на страната. Кабинетът също беше подложен на натиск да предприеме мерки, за да се справи с нелегалните мигранти, извършващи опасни пътувания през Ламанша. По-рано през ноември Великобритания подписа споразумение с Франция за засилване на усилията за спиране на мигрантите, пресичащи протока.

Днешните статистически данни показват, че 33 029 души са били засечени да пристигат с малки лодки през Ламанша между януари и септември тази година, като 61% от тях са пристигнали през лятото – от юли до септември.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html