3.9 C
София
понеделник, 5 декември 2022 г.

Преди изборите: Какво искат САЩ от България?

Майк Помпео призова България да разработва залежите си от шистов газ.

Константин Каралийски, за в. „Галерия“

Две знакови събития белязаха началото на предизборната кампания у нас, макар и маскирани зад външна протоколност. Първото бе посещението в София на бившия държавен секретар на САЩ Майкъл (Майк) Помпео. А второто – визитата на посланик Джим О`Брайън, ръководител на офиса за координиране на американските санкции в държавния департамент. Българската командировка на Помпео бе свързана с газовата диверсификация. А задачата на г-н О`Брайън беше да ни попита какво, аджеба, правим по друга щекотлива тема – антикорупцията.

Зад тези наглед логични американски интереси у нас наднича и едно доста сериозно разместване на политическите пластове. И предизборно напомняне от страна на Чичо Сам, че управленските фактори у нас имат ангажименти, които трябва да изпълняват. Или ще им дърпат ушите. Това пише в новия си брой в. „Галерия“.

Помпео вече не е част от президентската администрация в Щатите, но не е тайна, че американската външна политика не се променя, независимо кой е стопанинът на Белия дом. Бивши държавни секретари и дори бивши президенти често се „спускат“ на мисии, които са важни за Вашингтон и не се решават на ниво „посланик“. В същото време фактори от ранга на Помпео пътуват за задгранични задачи, когато те изискват повече деликатност, тоест да не се обвързва чак толкова директно американската държава. Коментар в скоби – мистър Помпео пристигна в София видимо отслабнал, втален, подмладен и освежен – не мислете, впрочем, че това е случайно.

И така, каква бе мисията на Майк Помпео в нашата страна?

България може да се превърне в енергиен център на Югоизточна Европа, каза на дипломатически език бившият американски държавен секретар на лекция в София.

И за децата е ясно, че това няма как да стане – ние нямаме необходимата инфраструктура, а митичният интерконектор с Гърция не може да покрие цялостно дори вътрешните ни нужди. Не разполагаме и със собствен терминал за втечнен газ, а само с 20% от акциите на този край гръцкия град Александруполис. Българският бряг на Черно море е силно ограничен за петролно-газови доставки, освен ако не идват от самия черноморски регион – претовареният Босфор не пуска танкери току-така, въпреки че има някакви мижави възможности. Имаме и едно-единствено газохранилище в Чирен. Докато експремиерът Бойко Борисов говореше сладко-сладко за енергийно „хъбче“, страни от нашата черга като Сърбия и Унгария построиха по едно-две нови, модерни газохранилища. Даже ги и напълниха.

Г-н Помпео е пределно наясно, че България изостава в газовата диверсификация и остава силно зависима от Русия, въпреки юнашките приказки на бившите премиери Борисов и Петков как трябва да скъсаме с лошия „Газпром“ за вечни времена. Тръбата на „Турски поток“, с фейк псевдоним „Балкански поток“, която минава през наша територия, не ни върши никаква работа – тя доставя газ за Сърбия и Бог знае за кого, но не и за нас.

Какво ни казаха американците, малко така, по-заобиколно?

В лекцията си всъщност Помпео деликатно напомни на бъдещите управляващи, че САЩ ще засилва натиска си за това страната ни да приема все повече доставки с втечнено синьо гориво с танкери-газови от Щатите и от други страни. И нещо друго, съвсем ясно ни го каза бившият държавен секретар. Вашингтон ще засилва лобито си у нас за добив на шистов газ от наши български находища със спорната технология фракинг, от която на еколозите им настръхват косите.

„Фракинг технологиите за добив на шистов газ са много по-чисти от руския природен газ. Не позволявайте на шепа зле информирани активисти, които използват аргументи, неосноваващи се на факти, да разрушат бъдещето ви“, каза Майк Помпео. Фракингът за добиване на газ е изключително безопасен, изтъкна още той.

„САЩ ще помогнат на България. Ще дойдат най-добрите американски компании, за да помогнат и научат страната ви да разработва тези ресурси. Отговорът за енергийната ви независимост не е в чужбина, а тук, включително чрез потенциала за добив на шистов газ“, каза бившият държавен секретар. Нужно е местният добив на природен газ да бъде неделима част от стратегията на България за енергийна сигурност и независимост, особено във времена на високи цени на енергията, които влияят негативно на потребителите, допълни американският политик и бизнесмен.

Когато добиването на шистовия газ е започнало в САЩ, там също е имало слухове, че това ще доведе до земетресения, пожари, отравяне на водите, природни бедствия. Това се пропагандирало от левичари, които нямали интерес САЩ да използват такива изкопаеми горива. Америка обаче се позовала на фактите и науката, за да се обясни на хората по какъв начин се добива газ чрез фракинг, сподели още Помпео.

С други думи, трижди ни напомнят от Вашингтон, че фракингът е фасулска работа и трябва да добиваме газ с тази технология. Къде са ни залежите от шистов газ? В Добруджа и в Северозападна България – според проучванията на „Шеврон“. Това са силно развити земеделски райони, а Добруджа е житницата на България. Стигне ли се до фракинг, очаквайте протести, от които и на най-юначния български политик ще му се изкриви усмивката!

Майкъл Помпео се срещна с шефа на „Овергаз“ Сашо Дончев и дори даде интервю за изданието му. Между другото, американският политик и бивш шеф на ЦРУ Помпео е председател на консултативния съвет на Linden Energy Ltd, която придоби 50% в „Овергаз Инк“.

Помпео не се срещна с политици. Отказът му да разговаря с партийни лидери, поне публично, е обясним. Страната ни е в предизборна кампания и няма чуждестранен пратеник, който да се самоубие имиджово, като разговаря с този или онзи хлевоуст български политик.

В централите на водещите партии у нас се говори под сурдинка, че Помпео ясно е предал какво мисли Белия дом за ситуацията в България. В последно време „нашата мила, родна страна“ е все по-важна за Вашингтон заради конфронтацията с Русия и географската ни близост до конфликта в Украйна. На практика България е „фронтова“ държава, и това не убягва от погледа на американските стратези.

Ястребовата американска администрация определено е недоволна от служебния кабинет на Гълъб Донев, заради заигравката му с „Газпром“ и гълъбовото отношение към Кремъл. Именно затова новата шефка на „Булгаргаз“ Деница Златева, назначена с похвално слово от служебното правителство, скочи като тимуровец на амбразурата да обяснява, че „Булгаргаз“ не води никакви преговори с „Газпром“. Тя направила спешното си изказване след нервно заседание в кабинета на Гълъб Донев, научи „Галерия“.  На въпросната „спявка“ е решено Златева да оправи нещата с американските партньори, за да не влизат министрите в обяснителен режим.

Според нашите източници „Продължаваме промяната“ също са получили жълт картон от Вашингтон. Причините са две – първата, че страната ни продължава да купува руски газ, но през посредници. А втората – колебливата ни подкрепа за Украйна и плахите оръжейни доставки за воюващата страна, които също се случват през посредници. На публична лекция в София Помпео официално заяви още, че „България ще има задължението и привилегията да помага за възстановяването на Украйна след прекратяването на този конфликт“.

Премълчаната истина е, че Щатите още настояват да дарим част от старата си съветска военна техника на Киев. Ние се дърпаме, защото не искаме да влошаваме допълнително отношенията с Русия. А и няма с какво да заменим нито старите съветски танкове Т-72, нито зенитната система С-300. Военното лоби на президента Радев също било против. Генералите тропнали по масата – дайте ни първо модерно американско въоръжение, и тогава ще „дарим“ (срещу съответните комисионни – б.а.) старите съветски трошки на Киев.

Противно на интерпретациите на някои анализатори, жълтият картон на американците към харвардците не означава, че доверието към тях е снето. Напротив, Щатите имат сериозни геополитически интереси у нас и са готови да дадат втори шанс на „Промяната“. Условията вече бяха недвусмислено заявени – пълно скъсване с енергийната зависимост от Русия, купуване на американски втечнен газ, разработване на собствени шистови находища в богати земеделски райони и по-категорична „ястребова“ позиция за ситуацията в Украйна.

Бившият държавен секретар Помпео говори и по казуса „Магнитски“, като заяви, че това не е налагане на морал, а много сериозна мярка, която се базира на тежки доказателства. С други думи, намигна към съдебната власт у нас, че законът „Магнитски“ не е магнитче за хладилник, а нещо, по което трябва да се работи.

С което доказа, че визитата му е напълно съгласувана с тази на Джим О`Брайън. Доскоро неизвестният у нас политик с ирландска фамилия всъщност е един от най-сериозните фактори в САЩ. Именно той е човекът, който има думата на кой субект Щатите ще наложат санкции. Независимо дали става дума за държави като Иран, Русия и Северна Корея или за знакови личности като руски олигарси и политици. Той се срещна с президента Румен Радев и с други родни политици, след което последваха скучни, писани на коляно прессъобщения.

Истината е, че О`Брайън не е прелетял океана само за да се снима с български политици. На такива визити обикновено се провеждат „тежки разговори“ при закрити врати, на които въпросите се поставят очи в очи.
А въпросът у нас е очевиден – защо няма висш държавен чиновник или знаков политик, който да е осъден за корупция? Нищо чудно Джим О`Брайън да е припомнил деликатно на българската страна да си свърши работата, за да не се налага американската държава да отвори папките, в които държи доказателствата за нови санкции по закона „Магнитски“. Просто така работи американската дипломация. Ако не може с добро, ще стане по трудния начин.
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html