неделя, 5 май 2024 г.

Почина бащата на Перестройката – политици от цял свят изразяват почитта си към Михаил Горбачов

Михаил Горбачов

Снощи 30 август, на 92 години почина първият президент на СССР и последен генерален секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов, съобщават руски медии.

Той почина след тежко и продължително боледуване. Много западни политици реагираха на новината за смъртта на последния съветски лидер.

Президентът на Руската федерация Владимир Путин изразява дълбоки съболезнования за смъртта на бившия съветски. Това изпрати съболезнователна телеграма на роднините и близките му.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза ролята на Горбачов за прекратяването на Студената война и падането на Желязната завеса. Шефът на ЕК определи първия президент на СССР като „авторитетен и уважаван лидер“.

Той отвори пътя към свободна Европа. Няма да забравим това наследство „, написа шефът на ЕК.

Един от първите, които реагираха на новината за смъртта на Горбачов, беше генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Той нарече Горбачов уникален държавник, който промени хода на историята.

„Светът загуби изключителен глобален лидер, многостранен и неуморен защитник на мира. Дълбоко съм натъжен от смъртта му „, написа генералният секретар на ООН.

Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че Горбачов е бил лидер, с рядко срещани качества въображението да види, че e възможно да съществува едно различно бъдеще и е имал смелостта и въображението да рискува кариерата си, за да постигне „различно бъдеще“.

„Резултатът е по-безопасен свят и по-голяма свобода за милиони хора „, каза ръководителят на Белия дом, подчертавайки, че Горбачов е имал „удивителна прозорливост“.

Френският президент Еманюел Макрон изрази съболезнования на семейството и приятелите на Горбачов и го нарече „човек на света, чийто избор отвори пътя към свободата на Русия“ и промени историята.

Британският премиер в оставка Борис Джонсън призна , че винаги се е възхищавал на смелостта и почтеността на Горбачов в довеждането на Студената война до мирен край.

Легендарният актьор и културист, бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер нарече Горбачов един от своите герои. Шварценегер разказа за срещата си с първия президент на СССР и отбеляза, че е имал късмета да нарече Горбачов свой приятел.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html