събота, 4 май 2024 г.

УМБАЛ „Света Марина“-Варна апелира за помощ

През последните дни в медиите и социалните мрежи се появиха редица статии за лошото състояние на лечебното заведение във Варна. Причина за големия интереса е скорошно възмущение на пациент на УМБАЛ „Света Марина“-Варна .

Публикуваме го без редакционна намеса:

„Европейски град.
Варна.
Дата: 28.08.2022г.
Детска стая в отделение по инфекциозни болести УМБАЛ “Св. Марина”.
Заплата на директора на болницата за 2021г. 13 572 лв. месечно НЕТО, без включени допълнителни хонорари.
Ще ви спестя подробностите за отношение и брой лекари, пардон, лекаР на два етажа. Плюс манипулационна за децата ЕДИНСТВЕНО в ковид сектора.
Това оставям за вас.
За тях утре започваме с писмата към всички институции.
Не е срамота. Това е жестока безстопанственост, граничеща с огромен риск от множество фатални последици.“
Истината е, че подобни коментари се появяват редовно в медийното пространство, а от болницата от години алармират за тежкото състояние. Сега ръководството на лечебното заведение отправя поредната молба за помощ:

„С промените в Закона за лечебните заведения от 2000 г. инфекциозните клиники на УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД – гр. Варна са структурна единица на търговското дружество. Съществуването на инфекциозни клиники в състава на търговско дружество е парадокс, а още по-голям абсурд е дейността да се финансира на база преминал болен от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК). По идентичен начин в състава на едноличното акционерно дружество попаднаха и психиатричните клиники. Неслучайно няма разкрита частна инфекциозна болница, частна психиатрична болница или частен тубдиспансер.

През изминалите 22 години, Ръководствата на УМБАЛ „Света Марина“ ЕАД – гр. Варна и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – гр. Варна апелираха за изграждане на нова, модерна, безопасна за пациенти, персонал, студенти и общество инфекциозна болница. Съществуващата сграда е проектирана през 50-те години на миналия век, въведена в експлоатация през 1961 г. и понастоящем не отговаря на никакви изисквания като сграда, още по-малко като болница. СГРАДАТА НЕ ПОДЛЕЖИ НА РЕМОНТ и практически е невъзможно едновременно заразно болни пациенти да бъдат диагностицирани и лекувани и строителни бригади да работят“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html