събота, 4 май 2024 г.

Нова тенденция сред бракониерите – погнаха таралежите

Снимка: Wikipedia

Нова мода се появи сред тинейджърите и бракониерите. Този път на прицел са таралежите, Ловът на защитените животни се оказа модерно и скъпо занимание.

Това показват наблюдения на ловци и публикации в социалните мрежи, информират от БНТ.

Клип, свален от ТикТок, е споделен в група за защита на природата във фейсбук. Записът показва две момчета, които се хвалят с изпечен таралеж.  В ловни групи в социалните мрежи открито се публикуват обяви за кучета, обучени за лов на таралежи.

„Освен, че тъй като те са защитен вид и е напълно забранено тяхното улавяне или безпокоене, те са и преносители на всякакви паразити, включително вътрешни и външни паразити, което е опасно за човешкото здраве“, обяснява Натали Харалампиева – еколог в Зоологическа градина – София.

„В една екосистема всички видове са свързани. Таралежите се изхранват с насекоми, дребни влечуги, земноводни, когато тяхната популация бива потискана, всъщност това води до бум в популацията на техните жертви. Тоест, можем да очакваме повече змии, включително отровни“, добавя Филипова.

От Министерството на околната среда и водите припомнят, че таралежът е вид с най-строга защита, като за него са забранени действия като улавяне, убиване, преследване, дори обезпокояване и превозване. Санкциите за физически лица могат да достигнат до 5000 лв., а за юридическите – до 10 000 лв.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html