понеделник, 6 май 2024 г.

Запорожката АЕЦ отново работи

Снимка: БГНЕС

Компанията Енергоатом, която е оператор на украинските атомни електроцентрали, обяви късно снощи присъединяването към енергийната мрежа на втори енергоблок на Запорожката АЕЦ. Информацията беше потвърдена и от Ройтерс.

„Днес, 26 август, в 21:15 ч. към електрическата мрежа беше включен вторият от спрялите работа вчера енергоблокове“ , съобщиха от ръководстото на дружеството.

От Аnteni.bg припомняме, че на 25 август бяха изключени два енергоблока на Запорожката АЕЦ.  Поради това някои населени места в Запорожие останаха без електричество.

Причината за спирането, според ръководителя на регионалната CAA Евгений Балицки, е обстрелът от въоръжените сили на Украйна, който предизвикал пожар в зоната за сигурност на въздушната линия 750 kV. Украинските власти потвърдиха информацията за пожара, президентът Володимир Зеленски изрази си, заради водещите се в близост до централата военни действия.

Във видеообръщение той заяви, че  Европа е била изправена пред радиационна катастрофа, когато окупираната от Русия ядрена централа е изключена от енергийната мрежа на Украйна. И само навремените действия на персонала и добрата работа на автоматика са предотвратили катастрофата.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html