сряда, 24 април 2024 г.

Доган излиза на светло, ДПС ще контролира коалицията ГЕРБ – „Възраждане“

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган бил лично обвързан с бъдещата коалиция между ГЕРБ и „Възраждане“. Това разкриха пред „Галерия“ отлично информирани източници. Доган нямало да се връща в политиката, но всичките му стратегически цели щели да бъдат заложени на карта при предстоящото сформиране на мнозинство. По тази причина той изкъсо контролирал процесите, твърди нашият източник.

ДПС от доста време работи в негласен съюз с тези две партии. Трите политически сили заедно обвиниха правителството на Кирил Петков за спрените от Русия доставки на природен газ. Тогава критиките към кабинета бяха, че не е приел схемата за плащане, предложена от руската държавна компания „Газпром“. Това се случи, когато в парламента се обсъждаше доклад на временната комисия, проверяваща спирането на доставките и процедурата за избор на алтернативни доставчици.

На протестите, които „Възраждане“ организира срещу правителството на „Промяната“, имаше автобуси с електорат на ДПС. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ и депутатът Делян Пеевски минаха заедно през протеста и поздравиха част от привържениците.

Това даде повод на редица наблюдатели още тогава да заподозрат „Възраждане“ в колаборация с ДПС, което е доста странно предвид патриотарската реторика на лидера Костадинов.

Седмици по-късно социолози дадоха сериозно нарастване на процентите, които партията би спечелила на предстоящите избори. Така идеята за формиране на управление между ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС добива все по-реални измерения.

Според депутати Доган вероятно се е отказал да играе със Слави Трифонов, след като ИТН се издъни на политическия терен. Но на този етап контактите му с Дългия били оставени на стендбай.

За почетния председател на ДПС се твърди, че периодично си пуска слухове как ще се върне в политиката, но всъщност няма такива намерения. Да бъде кукловод му отива, а и той самият това предпочита, твърдят депутатите.

Сега обаче с цел да защити своите икономически интереси с геополитически привкус Доган бил готов да се покаже на светло и реално да участва в политиката.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html