понеделник, 6 май 2024 г.

Кличко: Войната ще почука на вратата и на германците

Снимки: Ройтерс

В разгара на тежките боеве в източната част на страната Украйна настоява за допълнителни и по-бързи доставки на оръжие от Запада. След руските ракетни атаки в неделя срещу понеделник президентът Зеленски отново поиска модерни системи за противовъздушна отбрана. Според съобщение в медиите Украйна се надява, че предстоящото посещение на канцлера на Германия Олаф Шолц в Киев ще доведе до ангажимент за незабавна доставка на германски танкове.
„Без германски тежки оръжия, за съжаление, няма да успеем да сломим огромното военно превъзходство на Русия и да спасим живота на войниците и цивилните“, заяви украинският посланик Андрий Мелник пред Deutsche Presse-Agentur.
„Украинците очакват германският канцлер Олаф Шолц да обяви нов пакет от германски оръжия по време на посещението си в Киев, който задължително трябва да включва бойни танкове Leopard-1, които могат да бъдат доставени незабавно, както и бойни машини на пехотата Marder“.
Кметът на Киев Виталий Кличко също има големи очаквания за евентуално посещение на канцлера Шолц в украинската столица. Според вестник Bild am Sonntag германецът планира съвместно пътуване с френския президент Еманюел Макрон и италианския министър-председател Марио Драги преди края на юни. „Нуждаем се от твърда подкрепа, санкции и оръжия от тримата лидери на най-важните държави възможно най-скоро“, каза Кличко пред Bild.
Той заяви, че предполага, че посещението ще изясни драматичната ситуация в Украйна. „Мисля, че можете да разберете ситуацията по-добре, ако сте видели с очите си градове като Буча“, каза Кличко. Той също така продължава да смята, че столицата на Украйна е в опасност в руската агресивна война. „Киев беше цел и си остава такава“. Путин заявява, че претендира за всички бивши руски територии: „Интересът му не свършва в Киев и на границата с Полша. Той ще стигне толкова далеч, колкото му позволим“. И добави: „Войната ще почука на вратата и на германците“.
Източник: investor.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html