четвъртък, 2 май 2024 г.

БСП остава в коалицията

Снимки: БГНЕС

С 92 гласа „за“, 9 „против“ и 5 „въздържали се“, Националният съвет на БСП прие позиция във връзка с актуалната политическа обстановка у нас и необходимостта от актуализация на бюджета. Това се казва в пррессъобщение от партията. Въз основа на проведена дискусия Националният съвет на Българската социалистическа партия прие следната позиция:

1. В условията на натрупалите се кризи и последствията от тях – КОВИД, енергийна, инфлационна, социална, войната в Украйна и задаващ се риск от продоволствена криза, Националният съвет на Българската социалистическа партия счита провеждането на извънредни парламентарни избори сега в страната за нецелесъобразно.

2. БСП остава в управляващата коалиция и подкрепя актуализацията на бюджета.

3. БСП като държавнически отговорна партия смята, че трябва да се приемат законите, касаещи Плана за възстановяване и устойчивост.

4. Възлага на Председателя на БСП, на Изпълнителното бюро на НС на БСП и на ръководството на Парламентарната група на „БСП за България“ да проведат разговори с партиите „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за изработване на програма за управление на държавата в рамките на сегашната коалиция със срок до края на годината с цел преодоляване на кризите чрез приемане на актуализация на Бюджет 2022 г., пакета закони, необходими за стартиране на Националния план за възстановяване и устойчивост и изготвяне и приемане на Държавния бюджет за 2023 г.

„Предлагате ни да участваме карнавал. По какъв начин ще направим тези преговори. Какво ново ще предложим като червени линии, които така или иначе и преди шест месеца поставихме и досега не са изпълнени. И след като сме ги заявили категорично, какво от това следва, оставаме в правителството? Това, което ни крепи в момента, е как да задържим няколко другари на постовете им. И то не какви да е другари, защото тук не се следва принципа кой е подготвен и полезен за държавата, а който е най-послушен“. Това заяви на днешния Национален съвет Весела Лечева.

„За пореден път става дума днес за Калоян Методиев. Това е вашият човек, който управлява „Позитано 20“ през последните години. Той е човекът, който говори пред медиите, извикайте го, разберете се с него, защо ни увъртате във вашите шушу-мушу“ истории“, попита Лечева. Тя засегна и темата с оръжието. „По-лицемерно решение от това няма. Не се ли досещате, че е тези заводи работят хора и много добре знаят какво се случва. Важно е хората да ви вярват, вие може да се заблуждавате колкото искате“, каза още тя. По думите й доверието в правителството и конкретно към Кирил Петков рязко спада, а първото нещо, което са направили представители на БСП е да се асоциират с него. „Предлагам да се направят усилия за приемане на бюджета с неговите социални мерки, които между другото всички партии си приписват за техни, и да напуснем коалицията“, заяви в заключения Лечева.

Източник: bntnews.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html