понеделник, 6 май 2024 г.

Министър Гроздан Караджов е депозирал оставката си

Снимки: интернет

“Това, което беше представено вчера като основен проблем, че съм поискал допълнителни 3,9 милиарда от бюджета на МРРБ, е лъжа.

Аз никога не съм искал тези пари. Това е едно фалшиво оправдание в паниката, че изпускат управлението“, каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, който е от квотата на „Има такъв народ“. „Условие за даване на допълнителни средства не е давано от никого“, категоричен е Караджов.

Той обясни, че в сряда следобед е излязъл от Министерския съвет с таблица, от която се вижда, че са се натрупали, благодарение на решението на НС, допълнителни средства като дефицит, което отваряло допълнителна дупка в бюджета.

„Това, за което информирах колегите за сериозна дупка в бюджета в размер на 3,9 милиарда лева. Тя се получава от няколко източника. Първият е решението на НС, по които по точка 1 и 2 от това решение, се прехвърлят да се ползват от нашия бюджет 1,2 милиарда за стари плащания. И второ – в точка 4, още 1,2 милиарда, които също са за стари и недовършени работи. Като и двете точки засягат договори, за които бюджета на МРРБ е натоварен допълнително извън планираното през декември“, допълни Караджов. „Ако отворите стенограмите на Народното събрание, включително няколко срещи в коалиционен формат, ще видите, че е поет ангажимент, че тези средства ще бъдат добавени при актуализацията на бюджета. В противен случай ще се получи системна дупка, заплашваща финансовата стабилност на страната ни“, посочи той.

Караджов е депозирал оставката си в Министерския съвет още вчера, съобщи самият той. По-рано това потвърди и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, цитиран от БНР.

Вчера лидерът на партия „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си и слага край на коалицията. Лорер коментира, че от „Продължаваме промяната“ очакват решението на „Има такъв народ“ дали искат да работят за България, или искат „да бъдат част от шоуто, което връща стария начин на управление“.

Източник: vesti.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html